X

Lady Gaga și Mona Lisa, într-un videoclip filmat la Luvre, online de miercuri

Lady Gaga și Mona Lisa, într-un videoclip filmat la Luvre, online de miercuri

Un videoclip al megastarului pop Lady Gaga, filmat la Luvru la începutul lunii septembrie, este online de miercuri, cu ocazia lansării filmului “Joker: Folie a Deux”, în care joacă şi vedeta, şi a expoziţiei de toamnă a muzeului, “Figures du Fou: Du Moyen Âge aux Romantiques”, informează AFP.

În această creaţie video originală, postată pe conturile de Instagram şi de TikTok ale Luvrului şi ale artistei, o vedem pe cântăreaţă, cu o perucă roşie scurtă, ciorapi negri şi adidaşi, plimbându-se prin sălile celui mai mare muzeu din lume şi interpretând o melodie compusă pentru această ocazie.

Artista americană, care a impresionat deja Parisul prin performanţa sa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din această vară şi care lansează vineri “Harlequin”, un album legat de “Joker: Folie a Deux”, este filmată plimbându-se noaptea de pe o terasă a muzeului până în faţa Giocondei.

După ce priveşte intens Mona Lisa, îi desenează un zâmbet cu ruj pe o sticlă ce pare a fi cea a tabloului, dar care în realitate este “un dispozitiv special care asigură integritatea operei”. Vedeta se întoarce apoi spre cameră, dezvăluind un ochi machiat cu negru, din care curge o lacrimă.

Întrebat despre acest gest care aminteşte de acte de vandalism comise în ultimele luni asupra unor tablouri, inclusiv asupra Giocondei, în mai multe instituţii, muzeul subliniază că această scenă este “pur fictivă”, concepută ca “un omagiu” adus personajului Joker şi lui Leonardo da Vinci.

“Luvrul s-a asociat cu Warner Bros Pictures, care produce videoclipul, în colaborare cu vedeta”, a precizat muzeul pentru AFP.

Acesta celebrează atât lansarea sezonului muzeului cu o expoziţie dedicată “figurilor nebunului” (din 16 octombrie până în 3 februarie 2025), printre care se numără şi cea a “bufonului”, care abundă în pictura secolelor XIII-XVI, cât şi lansarea filmului “Joker: Folie a Deux”, cu Joaquin Phoenix şi Lady Gaga în distribuţie (în prima săptămână a lunii octombrie la nivel mondial).

Nu este prima dată când Luvrul colaborează cu vedete din lumea muzicii.

În 2016, Will.i.am a fost primul care a animat tablourile muzeului cu ajutorul efectelor speciale pentru o melodie intitulată “Mona Lisa smile”, iar în 2018, cuplul Beyonce – Jay-Z a filmat în Luvru videoclipul “Apeshit”, care includea tabloul “Pluta Meduzei”, de Théodore Géricault şi care pleda pentru egalitatea culturilor şi a locului persoanelor de culoare în istoria artei.

Muzeul a atras recent atenţia publicului difuzând imagini de la o vizită privată a lui Celine Dion, înainte de participarea sa la deschiderea Jocurilor Olimpice.

Tags: filmatLady GagaLuvreMona Lisavideoclip
Monden