Lagarde: Banca Centrală Europeană trebuie să fie receptivă la deciziile de politică monetară ale Fed

Publicat:

Banca Centrală Europeană trebuie să fie receptivă la deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed), care influenţează pieţele globale, dar nu ar putea imita hotărârile sale, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, la o conferinţă în Riga, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, pentru a patra oară consecutiv, la un interval cuprins între 3,75% şi 4%, pentru a contracara inflaţia ridicată. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 2008.


Citește și : Americanii au aflat! Comandanții ruși au discutat despre folosirea armamentului nuclear

Preşedintele Jerome Powell a explicat că lupta contra inflaţiei va necesita o majorare a dobânzilor “mai ridicată decât s-a estimat anterior”, ceea ce i-a determinat pe investitori să se aştepte la noi majorări de dobândă din partea BCE.

Dar Lagarde susţine că BCE care a majorat de asemenea cu 75 de puncte de bază rata dobânzii săptămâna trecută nu ar putea pur şi simplu imita Fed, deoarece condiţiile economice sunt diferite în cele 19 ţări din zona euro.

“Trebuie să fim receptivi la potenţialele efecte negative. Nu suntem la fel şi nu putem progresa în acelaşi ritm sau nu putem avea acelaşi diagnostic al economiilor noastre”, a apreciat şeful BCE.

Totuşi, Lagarde a admis că BCE este “influenţată de consecinţele” deciziilor Fed prin intermediul pieţelor financiare şi în special prin cursul de schimb al euro, care s-a depreciat faţă de dolar joi.

Citește și : Cetăţenii germani sunt sfătuiţi să plece imediat din Iran: Riscaţi să fiţi arestaţi!

“Cu siguranţă contează cursul de schimb şi trebuie să-l luăm în considerare când facem previziunile privind inflaţia”, a afirmat preşedintele BCE.

Tot la reuniunea de la Riga, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Martins Kazaks, a declarat că ratele dobânzilor trebuie să crească la un nivel “mult mai ridicat” şi nu este necesară o pauză pentru aceste majorări la finalul anului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament Parlamentul găzduiește, în aceste zile, o expoziție tematică dedicată celor 75 de ani de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.