X

Lagarde: Trebuie să acţionăm pentru a contracara impactul economic al pandemiei de coronavirus

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, le-a cerut liderilor Uniunii Europene să acţioneze mai hotărât pentru a contracara impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19), în contextul divergenţelor înregistrate la summitul UE desfăşurat joi prin teleconferinţă, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit agerpres.

La summitul Celor 27 s-a decis să se amâne examinarea unor măsuri mai ample împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19. Premierul italian Giuseppe Conte a ameninţat că nu va semna o declaraţie comună dacă Uniunea Europeană nu va adopta măsuri forte, “cu instrumente financiare inovatoare şi în mod real adecvate unui război pe care trebuie să-l purtăm împreună”.

Citește și : Macedonia de Nord a devenit al 30-lea membru al NATO

Italia, care înregistrează al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din UE după Grecia, aşteaptă de la Uniunea Europeană o mai mare solidaritate financiară, însă ţările nordice, în frunte cu Germania şi Olanda, nu sunt de cord cu mutualizarea datoriei şi cu “coronabonduri”, obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro, pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie.

Lagarde a declarat că “sunt necesare acţiuni suplimentare” şi a subliniat că este o situaţie urgentă, avertizând liderii că răspunsul UE la criză este prea lent. Şeful BCE a atras atenţia asupra estimărilor privind o recesiune profundă şi a costurilor reducerii vigilenţei, susţin sursele.

Este a doua oară săptămâna aceasta când Christine Lagarde face astfel de solicitări. Luni, preşedintele Băncii Centrale Europene a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro să ia în considerare cu seriozitate emiterea unică de ”coronabonds”, pentru a sprijini eforturile de limitare a impactului economic al pandemiei de coronavirus.

Aceştia şi-au exprimat sprijinul pentru posibilitatea ca Mecanismul european de stabilitate (ESM – fondul de salvare al zonei euro) să extindă împrumuturile preventive către statele membre care au nevoie de finanţare suplimentară.

Într-o scrisoare adresată miercuri preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, liderii a nouă ţări europene au îndemnat la înfiinţarea de “coronabonduri”, pentru a dispune de fonduri importante în faţa crizei excepţionale care afectează UE.

Citește și : Bilanţul pandemic a ajuns la 26.819 morţi pe plan mondial

“Dacă nu ne respectăm unii pe alţii, dacă nu înţelegem că în faţa unei dificultăţi comune trebuie să avem capacitatea de a răspunde împreună, nimeni nu a înţeles nimic în legătură cu esenţa Europei”, a avertizat joi premierul portughez Antonio Costa.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au decis să acorde două săptămâni miniştrilor de Finanţe din zona euro pentru ca aceştia să prezinte un răspuns economic comun la criza provocată de pandemie.

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemie, relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultra-relaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 de miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un program de achiziţii pentru dsprijinirea economiei, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârşitul acestui an.

Tags: Christine Lagardecoronaviruscovid-19Giuseppe ConterazboisummitUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora