X

Lanţul de magazine Selefridges a fost vândut cu 4 miliarde de lire sterline

Lanțul britanic de magazine de lux Selfridges este vândut unui retailer thailandez și unei firme imobiliare austriece.

Acordul pentru majoritatea Selfridges Group valorează aproximativ 4 miliarde de lire sterline (5,4 miliarde de dolari), informează BBC.

Fondată în 1908 de magnatul american Harry Gordon Selfridge, compania este cunoscută pentru magazinul său emblematic de pe Oxford Street din Londra.

Sucursala canadiană a familiei miliardarului Weston a cumpărat Selfridges pentru aproape 600 de milioane de lire sterline în 2003.

„Este un privilegiu să achiziționez Selfridges Group, inclusiv magazinul emblematic Oxford Street, care se află de peste 100 de ani în centrul celei mai faimoase străzi comerciale din Londra”, a declarat directorul executiv al Central Group, Tos Chirathivat, într-un comunicat.

A fost dezvăluit la începutul acestei luni că Central Group a fost aproape de a ajunge la un acord pentru preluarea Selfridges.

Selfridges Group are aproximativ 10.000 de angajați și deține 25 de magazine în întreaga lume, inclusiv în marile orașe din Anglia, Irlanda, Țările de Jos și Canada.

Signa și Central vor prelua 18 din cele 25 de magazine. Cele șapte magazine universale Holt Renfrew ale Selfridges Group din Canada nu au făcut parte din acord și vor rămâne în proprietatea familiei Weston.

Noii proprietari ai Selfridges au declarat că intenționează să se bazeze pe brandul existent pentru a dezvolta magazine online de lux, precum și pentru a-și îmbunătăți locaţiile fizice.

„Împreună vom lucra cu cei mai importanți arhitecți din lume pentru a reimagina cu sensibilitate magazinele din fiecare locație, transformând aceste destinații emblematice în spații durabile, eficiente din punct de vedere energetic și moderne, rămânând în același timp fideli moștenirii lor arhitecturale și culturale”, a spus președintele Signa, Dieter Berninghaus.

Getty

Un brand unic

Selfridges este cunoscut pentru pungile sale din carton galben strălucitor, iar magazinul său emblematic de pe Oxford Street din Londra este un magnet pentru cumpărători și turiști deopotrivă.

Casa mărcilor de lux, o vizită în acest loc poate fi la fel de mult o experiență printre aranjamentele expuse, precum și la ceea ce se vinde acolo.

A inspirat chiar și un serial TV despre fondatorul american Harry Selfridge, care a decis să construiască cel mai „mai mare și mai bun” magazin universal din lume în 1908.

Acum, acea „marcă mare și bună” și clădirile sale le-au adus proprietarilor săi, familia Weston, un cadou de Crăciun de 4 miliarde de lire sterline.

Directorul executiv al rivalului Fenwick, John Edgar, un fost director financiar la Selfridges Group, l-a descris drept „un preț excelent pentru o afacere fantastică”

Analiștii spun că, în ciuda problemelor bine mediatizate ale comerțului cu amănuntul din cauza pandemiei, această vânzare arată că marca Selfridges este unică. Și, de asemenea, subliniază cât de populară rămâne proprietatea din Marea Britanie în rândul investitorilor internaționali.

Familia Weston – care deține și Fortnum & Mason și deține controlul majoritar al proprietarului Primark ABF – a lansat procesul de vânzare în iunie, la câteva luni după moartea lui W Galen Weston, care a supravegheat mutarea de a prelua magazinul universal.

Alannah Weston, președintele Selfridges Group și fiica lui Galen Weston, a spus că mutarea este o dovadă a „viziunii tatălui ei pentru un grup emblematic de magazine universale frumoase, cu adevărat experiențiale”.

„Gândirea creativă a fost în centrul a tot ceea ce am făcut împreună timp de aproape douăzeci de ani, iar sustenabilitatea este profund încorporată în afacere”, a adăugat ea.

Central, care este deținută de familia miliardarului Chirathivat, este implicată într-o gamă largă de afaceri, inclusiv imobiliare, retail, ospitalitate și restaurante.

Firma cu sediul în Bangkok și-a deschis primul magazin universal în 1956 și a devenit cel mai mare proprietar de centre comerciale din Thailanda.

De asemenea, are un joint-venture de comerț electronic cu JD.com din China și o participație în gigantul de transport și livrare Grab din sud-estul Asiei.

Grupul Signa cu sediul la Viena a fost fondat de antreprenorul René Benko în 2000 și a devenit cea mai mare companie imobiliară privată din Austria.

Cele două firme dețin deja în comun mari magazine în întreaga Europă.

Oferta Central-Signa 50/50 a depășit ofertele rivale de la Qatar Investment Authority, care deține Harrods, și Lane Crawford, un lanț de magazine universale din Hong Kong.

Înainte de impactul pandemiei, Selfridges și-a dublat profiturile și raportase o creștere a vânzărilor de peste 80% de când a fost preluată de Weston.

Familia a primit dividende de peste 580 de milioane de lire sterline de la afacere în ultimul deceniu, dar a investit și în îmbunătățirea experienței magazinului, cu noi concepte, inclusiv un parc de skate indoor la magazinul său din Londra.

 

Tags: Alannah WestonCentral GroupGalen WestonHarry Gordon Selfridgelondramarea britanieOxford StreetRené BenkoSelfridges GroupSignaTos Chirathivat
Categorii: DiasporaȘtirile zilei