Lanţurile de aprovizionare, Ucraina şi Coreea de Nord, pe agenda discuţiilor Coreea de Sud – UE la Seul

Publicat:

Lanţurile de aprovizionare, programul de armament nord-coreean şi Ucraina au figurat pe agenda discuţiilor avute la Seul de preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol cu liderii europeni Charles Michel şi Ursula von der Leyen, relatează luni AFP, potrivit agerpres.  

Preşedintele Consiliului European şi preşedinta Comisiei Europene s-au aflat în prima lor vizită în Coreea de Sud, la o zi după participarea la summitul G7 la Hiroshima.


Citește și :  Supravegherea aeriană a NATO pentru Marea Baltică va avea sediul în Letonia în 2024

Coreea de Sud şi UE ‘împărtăşesc valorile universale care sunt libertatea, drepturile omului şi statul de drept’, a salutat Yoon într-o conferinţă de presă comună după discuţii.

Potrivit unui comunicat comun, cei trei responsabili au convenit o întărire a cooperării în faţa ameninţărilor comune precum războiul din Ucraina şi programele nucleare nord-coreene de armamente interzise.

UE şi Coreea de Sud au decis de asemenea să îşi consolideze cooperarea comercială şi să continue discuţiile mai ales cu privire la ‘rezilienţa lanţurilor de aprovizionare’.

Coreea de Sud este unul dintre producătorii principali de semiconductori, iar stabilitatea lanţurilor de aprovizionare cu componente electronice a devenit o miză internaţională majoră, SUA şi China intrând într-o bătălie nemiloasă pentru controlul pieţei.

Interlocutorii au evocat de asemenea Ucraina şi ‘nevoile sale financiare, materiale, de securitate şi umanitare’.

Coreea de Sud, al nouălea exportator mondial de armament, a trimis ajutor umanitar la Kiev şi a vândut 1.000 de tancuri K2 şi obuziere autopropulsate Poloniei, care ajută activ Ucraina în lupta contra forţelor ruse.

Cei trei lideri au chemat la exercitarea de presiuni colective sporite asupra Rusiei şi şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit în marja reuniunii G7 cu omologul său sud-coreean, care i-a promis sprijin suplimentar, constând în echipament de deminare şi ambulanţe, a indicat administraţia prezidenţială de la Seul.

Înaintea întâlnirii de luni, Charles Michel a vizitat zona demilitarizată puternic securizată ce desparte cele două Corei.

Citește și :  Incendiu de proporţii în capitala Filipinelor! O clădire istorică a luat foc (VIDEO)!

La rândul său, Ursula Von der Leyen s-a întâlnit cu şefi de companii la Seul şi s-a angajat să întărească ‘legătura specială’ dintre Coreea de Sud şi UE, prin creşterea cooperării în domenii strategice precum energiile verzi şi cercetarea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.