X

Laureata Premiului Nobel Herta Müller a denunţat la Praga deriva ‘dictatorială’ din Turcia

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură Herta Müller, scriitoare germană originară din România, a denunţat sâmbătă, la Praga, în cadrul târgului “Lumea cărţilor”, derapajul dictatorial care, în opinia sa, are loc în Turcia sub conducerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite EFE, potrivit agerpres.

Într-o dezbatere desfăşurată la Cinematograful Lucerna, la care a participat şi laureatul peruvian al Premiului Nobel Mario Vargas Llosa, Herta Müller a remarcat că, “din păcate”, problema dictaturilor este o temă recurentă în opera sa, dând apoi imediat exemplul Turciei drept caz actual.

Citește și : Preşedintele iranian face apel la unitate pentru a combate presiunea provocată de sancțiunile impuse de SUA

“Dictaturile continuă să existe, sunt permanente şi devin tot mai dese. Vedeţi Turcia, o dictatură perfectă, ca la carte. Şi de aceea oamenii sunt mai interesaţi de acest subiect”, a apreciat scriitoare născută în România.

În opinia Hertei Müller, actualii lideri turci, dintre care l-a menţionat pe preşedintele Erdogan, sunt responsabili de manipularea alegerilor şi de încălcarea drepturilor omului cu intenţia de a se permanentiza la putere pentru că “se tem de dreptate”.

“Nu vor să se expună, pentru ca ar merge la închisoare. Însă închisoarea este numai pentru ceilalţi”, a explicat scriitoarea care în 2017 s-a alăturat petiţiei susţinute de mai mulţi intelectuali şi artişti în favoarea unui proces echitabil şi a libertăţii jurnalistului germano-turc Deniz Yucel, închis în Turcia sub acuzaţia de propagandă teroristă.

Scriitoarea a vorbit de asemenea despre actuala creştere a ultranaţionalismului în regiunea Europei Centrale, în ţări precum Polonia sau Ungaria, fenomen pe care l-a explicat în contextul spiritului dictaturilor, considerând că reprezintă un “regres”.

“Am regresat. Fantomele dictaturii se ivesc din nou. Oameni care tânjesc după lucruri despre care credeam că au fost depăşite”, s-a plâns autoarea cărţilor Încă de pe atunci vulpea era vânătorul sau Animalul inimii.

Citește și : Palestinienii cer eliminarea imaginilor în care apare Ierusalimul din videoclipurile promoţionale ale Eurovisionului

Müller a comentat pe marginea dictaturilor şi l-a menţionat pe fostul prim-ministru polonez ultraconservator Jaroslaw Kaczynski ca pe un exemplu de politician care corespunde profilului unui dictator, comparându-l cu “un dictator sovietic” sau cu “un sovietic antisovietic, care nu îşi dă seama”.

Născută în România în 1953 ca parte a minorităţii germane, Herta Müller a descris în multe cărţi represiunea regimului ceauşist şi deportărilor sovietice de după cel de-al doilea război mondial, de pe urma cărora familia sa a avut de suferit.

Tags: Herta MüllerNobel pentru LiteraturăRecep Tayyip ErdoganRomaniaturcia
Categorii: Diaspora