X

Laureaţii Nobelului pentru Pace au tras un semnal de alarmă pentru victimele violenţelor sexuale

Cu ocazia înmânării premiului Nobel pentru Pace, medicul congolez Denis Mukwege şi activista yazidită Nadia Murad au făcut apel pentru renunţarea la indiferenţă şi pentru protejarea victimelor violenţelor sexuale, probleme care deseori ajung în plan secundar din cauza motivelor mercantile, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Medicul ginecolog în vârstă de 63 de ani şi irakiana de 25 de ani, supravieţuitoare a sclaviei sexuale ISIS şi devenită reprezentanta minorităţii din care face parte, au primit premiul de la preşedintele comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, care a salutat “două dintre vocile cele mai puternice astăzi în lume” împotriva opresiunii femeilor.

Citește și : Premierul Theresa May va pleca la Bruxelles pentru a încerca să renegocieze backstop-ul pentru Irlanda de Nord(oficial britanic)

În cadrul unei ceremonii punctate de mai multe reprize de ovaţii în picioare desfăşurate la sediul primăriei din Oslo, cei doi laureaţi au dojenit comunitatea internaţională şi au cerut să se pună capăt impunităţii autorilor violenţelor sexuale în timpul războaielor.

“Nu este vorba doar despre autorii violenţelor care sunt responsabili de aceste crime, ci şi de cei care aleg să întoarcă privirea”, a afirmat Denis Mukwege în discursul ţinut cu ocazia înmânării premiului. “Dacă trebuie pornit un război, atunci e împotriva indiferenţei care ne macină societăţile”.

Supranumit “omul care repară femeile”, ginecologul de 63 de ani îngrijeşte de mai bine de două decenii victimele violenţelor sexuale în spitalul fondat de el în Panzi, estul Republicii Democrate Congo (RDC), regiune devastată de violenţe cronice.

Într-un discurs cu accente politice în contextul apropierii alegerilor programate la 23 decembrie în RDC, aceasta a criticat regimul preşedintelui Joseph Kabila şi anume “consecinţele tragice ale proastei guvernări”.

“Copii, fete, tinere femei, mame, bunici, dar şi bărbaţii şi băieţii, violaţi în mod crud, deseori în public şi în grup, introducându-le plastic topit sau obiecte contondente în organele genitale”, a spus medicul.

Ca mii de femei din comunitatea yazidită, colaureata Nadia Murad, a fost răpită, violată, torturată şi oferită la schimb de jihadişti după ofensiva Statului Islamic împotriva acestei comunităţi kurde din nordul Irakului, în 2014.

După ce a reuşit să evadeze, tânăra luptă în continuare ca persecuţiile împotriva poporului său să fie recunoscute ca genocid. Cu ochii în lacrimi, aceasta a pledat pentru femeile şi copiii, peste 3.000 potrivit acesteia, care se află încă în mâinile ISIS.

“Este de neconceput cum conştiinţele liderilor a 195 de state nu s-au mobilizat pentru eliberarea acestor fete”, a spus tânăra într-un discurs în limba kurdă. “Dacă ar fi vorba despre un acord comercial, un zăcământ de petrol sau un transport de arme, probabil că niciun efort nu ar fi fost scutit pentru a le elibera”.

“Oligarhie prădătoare”

Mukwege a deplâns, de asemenea, faptul că soarta populaţiei congoleze se află pe locul doi după exploatarea sălbatică a materiilor prime.

Citește și : Brexit: Theresa May confirmă amânarea votului parlamentar

“Ţara mea este jefuită în mod sistematic cu complicitatea celor care pretind că ne sunt conducători”, a spus acesta. “Jaf pe cheltuiala a milioane de bărbaţi, femei şi copii inocenţi, abandonaţi într-o mizerie extremă, în timp ce beneficiile minereurilor noastre ajung în conturile netransparente ale unei oligarhii prădătoare”.

Cei doi laureaţi au făcut apel la o reacţie din partea comunităţii internaţionale.

Pentru Mukwege, statele trebuie să pună capăt impunităţii “conducătorilor care au tolerat, sau mai rău, utilizat violenţa sexuală pentru a accede la putere”, să susţină înfiinţării unui Fond global de despăgubiri pentru victimele violenţelor sexuale şi să scoată din sertar raportul ONU care cartografieză crimele de război şi violări ale drepturilor în RDC.

Sub privirea avocatei britanice de origine libaneză şi militantei pentru drepturile omului, Amal Clooney, care s-a alăturat cauzei sale, Nadia Murad a implorat planeta să-i protejeze comunitatea din care face parte.

“Protecţia poporului yazidit (…) este responsabilitatea comunităţii mondiale şi a instituţiilor internaţionale”, a afirmat aceasta. “Fără această protecţie internaţională, nimic nu ne garantează că nu vom fi din nou expuşi masacrelor altor grupări teroriste”.

Premiile Nobel pentru celelalte discipline, cu excepţia celui pentru literatură amânat pentru 2019 din cauza unor acuzaţii de viol care au zguduit Academia Suedeză, sunt, de asemenea, înmânate luni.

Premiul constă într-o medalie de aur şi un cec de 9 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 871.000 de euro.

Tags: Denis MukwegeNadia MuradNobel pentru paceOslovictime
Categorii: Diaspora