X

Lavrov avertizează SUA să nu își bată joc de „liniile roșii” ale Rusiei

Lavrov avertizează SUA să nu își bată joc de „liniile roșii” ale Rusiei

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat miercuri SUA să nu glumească despre “liniile roşii” ale Rusiei, răspunzând unei întrebări despre o posibilă livrare de rachete americane cu rază lungă de acţiune către Ucraina, relatează Reuters.

Lavrov a spus că SUA pierd simţul descurajării reciproce care a susţinut echilibrul de securitate dintre Moscova şi Washington după Războiul Rece şi că acesta este un lucru periculos.

El a comentat o ştire Reuters potrivit căreia SUA sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM care ar putea lovi în profunzimea teritoriului rus, pentru care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face lobby de multă vreme.

“Nu voi fi surprins de nimic, americanii au încălcat deja pragul pe care singuri şi l-au stabilit. Sunt încurajaţi, iar Zelenski bineînţeles vede asta şi profită”, a declarat Lavrov într-un interviu la televiziunea rusă.

“Dar ar trebui să înţeleagă că glumesc despre liniile noastre roşii aici. Nu ar trebui să glumească despre liniile noastre roşii”, a subliniat el.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul în mod repetat după ce a invadat Ucraina în 2022 să nu încerce să contracareze Rusia, care are cel mai mare arsenal din lume de arme nucleare.

Dar Washingtonul şi aliaţii săi au sporit ajutorul militar faţă de Ucraina, furnizând inclusiv tancuri, rachete avansate şi avioane F-16.

Asta i-a făcut pe unii politicieni occidentali să sugereze că retorica nucleară a lui Putin reprezintă o cacealma şi că SUA şi NATO ar trebui să se implice complet pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul.

Lavrov a spus că Washingtonul ştia că există aceste limite dar a greşit dacă a crezut că consecinţele oricărei escaladări a războiului din Ucraina vor fi suportate în principal de Europa.

“Au convingerea genetică că nimeni nu îi va atinge”, a spus Lavrov. Asta, susţine el, subminează toate principiile care au susţinut stabilitatea strategică cu Washingtonul din timpul Uniunii Sovietice. “Acest sentiment de descurajare reciprocă – dintr-un anumit motiv încep să-l piardă. Acest lucru este periculos”, a spus el.

Lavrov a făcut aluzie la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, care a declarat în iunie că preşedintele Joe Biden a spus în mod repetat că Washingtonul nu doreşte un “Al Treilea Război Mondial”.

Kirby a spus că o escaladare majoră a războiului din Ucraina ar putea avea “consecinţe dezastruoase pe continentul european” şi nu ar fi în interesul SUA.

A fost pentru a doua oară în ceva mai mult de o săptămână când Lavrov a avertizat SUA că un nou război mondial nu s-ar limita la suprafaţa Europei.

Tags: avertizeazăLavrovSUA
Categorii: ExterneȘtirile zilei