Lavrov dă asigurări: ‘Rusia nu ameninţă pe nimeni în regiunea arctică’

Publicat:

 Rusia nu ameninţă pe nimeni în regiunea arctică, unde este pe cale să-şi întărească prezenţa militară, şi nu face decât să-şi asigure securitatea, a asigurat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Ne menţinem capacităţile de apărare ţinând cont de situaţia care ne înconjoară ţara”, a precizat Lavrov la o masă rotundă în cadrul forumului internaţional consacrat Arcticii, organizat la Sankt Petersburg.


Citeşte şi: Secţiile de votare din Israel au fost DESCHISE

El a insistat că “poziţia rusă privind Arctica presupune o amplă cooperare” şi că Rusia este “favorabilă dezvoltării unei colaborări”, inclusiv în problema Pasajului de nord-est, rută maritimă de-a lungul coastelor siberiene, devenită mai accesibilă ca urmare a topirii gheţurilor.

“Nu vedem niciun subiect care să merite să atragă atenţia NATO”, a conchis Lavrov, în răspuns la o întrebare privind acuzaţiile legate de “militarizarea” regiunii arctice lansate împotriva Rusiei de o serie de ţări occidentale.

Rusia speră să devină prima putere economică şi militară din această zonă nordică, profitând în special de încălzirea climei şi topirea calotei glaciare, ce permite deschiderea de noi rute comerciale.

Citeşte şi: Roma se pregăteşte să recunoască genocidul armean. Turcia l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul italian

Deschiderea Pasajului de nord-est, ce leagă Oceanul Atlantic de Pacific, ar urma să simplifice, pentru Rusia, livrarea de hidrocarburi în Asia de sud-est.

În paralel, Rusia şi-a întărit prezenţa militară în regiune, redeschizând mai multe baze militare abandonate după căderea URSS.

În marja forumului de marţi şi miercuri de la Sankt Petersburg, preşedintele rus Vladimir Putin are prevăzute discuţii, între alţii, cu premierii norvegian, Erna Solberg, şi suedez, Stefan Lovfen, precum şi cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban Forţele armate israeliene au anunţat vineri că au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.