X

Lavrov: ‘Este necesară o detensionare irano-americană!’

Tragedia avionului ucrainean doborât la 8 ianuarie la Teheran arată că a venit timpul ca Iranul şi SUA să înceapă o detensionare, a declarat vineri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Acesta este un semnal foarte serios pentru ca mai degrabă o detensionare să înceapă decât să continue ameninţările permanente’, a afirmat el într-o conferinţă de presă. ‘Agravarea tensiunilor între Iran şi SUA nu va ajuta la rezolvarea niciunei crize în regiune’, a adăugat Lavrov.

Citeşte şi: Premierul Ucrainei şi-a anunţat DEMISIA

Aeronava Boeing 737 a companiei Ukraine International Airlines a fost doborâtă, din eroare, de forţele armate iraniene, o tragedie survenită în contextul tensiunilor crescute între SUA şi Iran. Toate cele 176 de persoane aflate la bord, în majoritate iranieni şi canadieni, şi-au pierdut viaţa.

Dezastrul s-a produs la câteva ore după tirurile iraniene cu rachete împotriva forţelor americane în Irak, ca ripostă la asasinarea de către Washington a generalului iranian Qassem Soleimani, eliminat de SUA la Bagdad cu cinci zile mai devreme.

Citeşte şi: Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în sudul Mexicului

Afirmând că nu doreşte să ‘exonereze’ pe nimeni, Serghei Lavrov a afirmat că în momentul în care Boeingul a fost doborât, ‘existau informaţii potrivit cărora Iranul se mai aştepta la o lovitură din partea SUA’.

‘Nu ştiau sub ce formă, dar erau cel puţin şase avioane F-35 americane în aer, la frontiera cu Iranul’, a adăugat el, evocând de asemenea o ‘eroare’ umană din partea iraniană. 

Tags: Boeing 737F-35IrakIranSerghei LavrovSUAUkraine International Airlines (UIA)
Categorii: Sinteze