Lavrov se va adresa duminică Ligii Arabe la Cairo, după summitul Iran-Turcia-Rusia

Publicat:

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov se va adresa duminică Ligii Arabe la Cairo, a anunţat joi organizaţia, vizita urmând să aibă loc după summitul de marţi între preşedinţii rus, turc şi iranian la Teheran, transmite AFP, potrivit agerpres

În capitala egipteană, Lavrov se va întâlni cu secretarul general al Ligii, Ahmed Abul Gheit, şi cu reprezentanţii celor 22 de state membre.


Citește și : Rusia a încălcat grav dreptul internaţional şi dreptul umanitar în Ucraina (raport)

La summitul de marţi de la Teheran, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, şi iranian, Ebrahim Raisi, au discutat în special despre conflictul din Siria – stat a cărui revenire în Liga Arabă îi divizează pe membrii acesteia – şi războiul din Ucraina, care face să planeze spectrul foametei asupra mai multor ţări arabe.

Dependente de cerealele sau de armele ruseşti, majoritatea ţărilor arabe nu au luat până acum poziţie în privinţa conflictului din Ucraina, preocupate să menajeze Moscova, dar fără a irita Statele Unite, care au îmbrăţişat cauza Kievului.

Deplasarea lui Lavrov la Cairo intervine, de altfel, la ceva mai mult de o săptămână după primul turneu al preşedintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, cu opriri în Israel, în Teritoriile palestiniene şi în Arabia Saudită, unde a participat la un summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Kuweit, Bahrein) şi al Egiptului, Iordaniei şi Irakului.

Mai multe ţări arabe sunite au o animozitate comună faţă de Iranul şiit, inamicul numărul unu al Washingtonului în regiune.

Joia trecută, în Israel, Joe Biden a semnat cu premierul Yair Lapid un pact de securitate prin care angajează Statele Unite să nu permită niciodată Iranului să obţină arma nucleară.

Sâmbătă, la Jeddah, Biden a afirmat în faţa mai multor lideri arabi că Washingtonul nu va lăsa ‘un vid ce ar putea fi umplut de China, Rusia sau Iran’. Teheranul a acuzat imediat Washingtonul că alimentează tensiunile regionale.

Citește și : Risc de crize climatice ‘în cascadă’ pentru marile ţări emergente

 

Lumea arabă cunoaşte numeroase conflicte şi crize. Yemenul este aruncat din 2014 într-un război care, potrivit ONU, a făcut aproape 40.000 de morţi. Sudanul a fost în octombrie scena unei lovituri de stat militare care a dăunat tranziţiei spre democraţie. Libia, la rândul său, are mari dificultăţi în a organiza alegeri care să scoată ţara din haos.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.