Lavrov: SUA au sistemul electoral cel mai arhaic din lume

Publicat:

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat joi sistemul electoral american drept unul din cele mai ‘arhaice’ din lume, după victoria lui Joe Biden contestată de Donald Trump, informează AFP, scrie agerpres.

‘Au, fără îndoială, sistemul electoral cel mai arhaic care există printre cele câteva cele mai importante ţări din lume’, a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă.


Citește și : Turcii s-au bucurat prea repede: Rusia nu-i lasă să pună bocancul în Nagorno-Karabah! Premierul armean recunoaşte că a semnat un acord RUŞINOS, dar necesar

Ministrul rus a criticat mai ales caracterul indirect al alegerii preşedintelui american, de către mari electori desemnaţi prin vot universal în fiecare stat.

Creat în secolul al XVIII-lea, acest sistem face ca învingătorul să nu fie în mod necesar candidatul care a obţinut cele mai multe voturi la nivel naţional, ci acela care obţine victoria în statele-cheie care oferă cei mai mulţi mari electori.

‘Dacă americanii sunt pregătiţi să trăiască cu această tradiţie care deformează considerabil voinţa poporului (…), să-i lăsăm’, a mai spus Lavrov.

La fel ca preşedintele rus Vladimir Putin, ministrul său de externe a dat de înţeles că Moscova nu îl va felicita pe învingător decât după publicarea rezultatelor oficiale.

‘Felicitările sunt trimise înaintea publicării rezultatelor atunci când nu există litigii’, a subliniat Lavrov.

Spre deosebire de majoritatea statelor lumii, Rusia şi China nu l-au felicitat pe Joe Biden.

Citește și : Un elicopter plin cu observatori internaţionali S-A PRĂBUŞIT în Sinaiul egiptean. Toţi cei aflaţi la bord au murit!

Donald Trump a refuzat să recunoască victoria acestuia, anunţată sâmbătă, şi a acuzat, fără a aduce dovezi, fraude în favoarea democratului, promiţând acţiuni în justiţie pentru a avea câştig de cauză.

Şefa comisiei electorale ruse a apreciat luni, preluând retorica echipei lui Trump, că votul prin corespondenţă în SUA a lăsat ‘spaţii imense’ unor posibile fraude.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor Realitatea din spatele turismului de succes din Spania este una din ce în ce...

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului Papa Francisc a salutat duminică puterea unificatoare a sportului, înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la...

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: ‘Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani’

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: 'Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani' Probabil că Ucraina va fi...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.