Lavrov: Viitorul prezenţei în Africa a grupului Wagner va depinde de ‘ţările implicate’

Publicat:

Viitorul prezenţei în Africa a grupului paramilitar Wagner, aflat la originea unei rebeliuni eşuate în Rusia, va depinde de “ţările implicate”, a declarat vineri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-un moment în care presiunile occidentale sunt în creştere, scrie news.ro.

“Soarta acestor acorduri între ţările africane şi grupul Wagner depinde în primul rând de decizia guvernelor ţărilor în cauză de a continua sau nu această formă de cooperare”, a declarat Lavrov într-un briefing online, arată AFP.


Citește și : Franţa aprobă o adunare convocată de o organizaţie a opoziţiei iraniene

Viitorul grupului Wagner, care a luptat în Ucraina şi a fost documentat în mai multe ţări africane, dar şi în Siria, este sub semnul întrebării după rebeliunea de 24 de ore condusă în Rusia de şeful său, Evgheni Prigojin.

Deşi Prigojin a renunţat rapid la revoltă şi a plecat în exil în Belarus, oamenii săi trebuie să aleagă acum dacă îl urmează, se alătură armatei regulate ruse sau se întorc la viaţa civilă. De asemenea, grupul trebuie să returneze echipamentul şi armele grele.

Republica Centrafricană, principala ţară africană în care operează Wagner, a declarat luni că Rusia va continua să opereze acolo, cu sau fără grupul paramilitar.

Citește și : Putin, Prigojin și pericolul unui dezastru

Miercuri, Franţa a cerut tuturor ţărilor implicate să se disocieze de Wagner şi a declarat că este pregătită să impună sancţiuni suplimentare pentru crimele pe care grupul este acuzat că le comite în teatrele sale de operaţiuni.

Activităţile grupării vor fi, de asemenea, vizate de noile sancţiuni americane, în special în Republica Centrafricană, potrivit Washingtonului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.