X

Legea împotriva’fake news’: O campanie a guvernului francez, respinsă de către Twitter

O campanie a Ministerului de Interne din Franţa care îndeamnă la vot la alegerile europene a fost respinsă de către Twitter, care avansează riscul de încălcare a noii legi franceze împotriva ştirilor false (‘fake news’), a indicat marţi guvernul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Coordonată de către Serviciul de informaţii al guvernului (SIG), campania ‘#Ouijevote’ (da, votez) pentru a îndemna la înscriere pe listele electorale în vederea scrutinului din 26 mai nu a putut da loc, cum se prevedea, la tweet-uri sponsorizate, pe care principalul organism de comunicare al statului era totuşi dispus să le plătească.

Citește și : Brexit/Macron: Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie

Promulgată pe 22 decembrie, legea ”referitoare la manipularea informaţiei”, dorită de către preşedintele Emmanuel Macron şi adoptată de către parlament în toamnă, le impune îndeosebi platformelor informatice (Google, Facebook, Twitter…) să furnizeze informaţiile despre publicitatea politică pe care ele o difuzează contra cost pe site-ul lor, în scopul de a evita manipulările şi ingerinţele electorale.

Dacă Google şi Facebook au luat măsuri în acest sens, ”Twitter încă nu ştie să facă aceasta şi a decis aşadar să aibă o politică complet extremistă, aceea de a tăia orice campanie considerată de natură politică”, potrivit SIG.

Or, dacă această politică se poate justifica pentru campanii partizane, campania blocată de circa zece zile ”este o campanie de incitare la înscriere la vot, este o campanie de informare publică, nu este o campanie politică sau de partid”, a subliniat organismul aflat în subordinea guvernului.

Citește și : Varadkar îndeamnă liderii europeni să fie deschişi la orice propuneri credibile privind Brexit-ul

Tags: comunicareEmmanuel Macronfacebookfake newsGoogleOuijevoteSIGtwitter
Categorii: Diaspora