Legea ungară dată împotriva universităţii lui Soros ÎNCALCĂ dreptul UE

Publicat:

Cerinţele impuse de Budapesta universităţilor străine sunt discriminatorii, încalcă regulile europene şi trebuie să fie condamnate, a afirmat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite AFP, potrivit agerpres.

Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros, şi-a mutat în noiembrie 2019 majoritatea activităţilor de la Budapesta la Viena din cauza unei noi legislaţii care obligă universităţile străine prezente în Ungaria să dispună de un campus şi de program academic în ţările de origine.


Citește și : Americanii îi acuză pe ruşi că încalcă tratatul Cer Deschis

Legea cere, printre altele, încheierea unei convenţii internaţionale cu ţara de origine a instituţiei de învăţământ respective. CEU a fost fondată în conformitate cu legile din statul american New York.

Comisia Europeană s-a adresat justiţiei în legătură cu noua legislaţie ungară.

”Cerinţa de a încheia o convenţie internaţională încalcă drepturile fundamentale din UE întrucât ea limitează într-o manieră disproporţionată libertatea de a crea şi a exploata instituţii de învăţământ, precum şi libertatea ştiinţei”, susţine avocatul general Juliane Kokott.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker a depus mărturie în scandalul interceptărilor din Luxemburg

Opiniile avocatului general nu au caracter obligatoriu pentru CJUE, dar de cele mai multe ori ele sunt urmate de decizii ale judecătorilor în aceeaşi direcţie.

În septembrie 2018, Parlamentul European i-a solicitat Consiliului să acţioneze pentru a împiedica autorităţile maghiare să încalce valorile fondatoare ale UE. Eurodeputaţii erau preocupaţi în principal de independenţa judiciară, libertatea de exprimare, corupţia, drepturile minorităţilor şi situaţia migranţilor şi a refugiaţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Minnesota nu poate interzice adulților sub 21 de ani să poarte arme

Minnesota nu poate interzice adulților sub 21 de ani să poarte arme O curte federală de apel a decis că o lege din Minnesota care...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

VIDEO – Biden, din nou viral pe Internet. Uită numele lui Lloyd Austin pe care îl numește ‘omul de culoare’

VIDEO - Biden, din nou viral pe Internet. Uită numele lui Lloyd Austin pe care îl numește 'omul de culoare' Clipul în care Joe Biden...

FOTO Jurnaliștii europeni, șocați de gesturile eurodeputatei Șoșoacă: ‘Vrea să exorcizeze PE’

FOTO Jurnaliștii europeni, șocați de gesturile eurodeputatei Șoșoacă: 'Vrea să exorcizeze PE' Jurnaliștii din Europa sunt șocați de comportamentul din Parlamentul European al eurodeputatei Diana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.