X

Legislaţia strictă din Australia privind armele a împiedicat atacurile armate în masă

Legislaţia strictă privind armele din Australia, introdusă după un atac armat sângeros în 1996, a împiedicat cel mai probabil de atunci producerea unor noi astfel de asasinate în masă, relevă un nou studiu, citat de dpa, potrivit agerpres.

“Probabilitatea ca această absenţă timp de 22 de ani a atacurilor armate în masă în Australia după reforma privind armele din 1996 să fie întâmplătoare este de una la 200.000”, arată studiul, publicat marţi de Analele de Medicină Internă.

Citeşte şi: Accident teribil în Turcia. Un autobuz a intrat cu viteză într-un camion. Cel puţin 13 morţi

Înăsprirea legislaţiei privind armele a prevenit foarte probabil producerea multor atacuri în masă, conform studiului, realizat de profesori de la Universitatea din Sydney şi de la Universitatea Macquarie.

Australia are una din cele mai stricte şi eficiente legislaţii privind armele, care include sancţiuni de până la 14 ani de detenţie pentru neînregistrarea armelor de foc.

În 1996, un atacator singuratic a ucis 35 de persoane la un extrem de popular obiectiv turistic din Tasmania, pe parcursul a două zile. Atacul a devenit cunoscut ca masacrul de la Port Arthur.

De atunci, în Australia nu s-a mai produs niciun atac în masă, adică niciun atac în care să fi fost ucise cinci sau mai multe persoane.

Citeşte şi: În Marea Britanie există imigranţi închişi de peste patru ani

Într-o perioadă de 18 ani până la adoptarea legislaţiei din 1996, se produseseră 13 atacuri în masă.

Această transformare nu este întâmplătoare, a spus Philip Alpers, coautor al studiului. “Australia a urmat procedurile standard privind sănătatea publică pentru a reduce riscul unor atacuri armate multiple, iar acum vedem rezultatul. A funcţionat”, a adăugat el. 

Tags: armeatacuriaustralialegislatiePort ArthurTasmaniaUniversitatea din SydneyUniversitatea Macquarie
Categorii: Știrile zilei