X

Legislativul ucrainean votează pentru demiterea ministrului de Finanţe

Parlamentul ucrainean va decide joi prin vot dacă îl va demite sau nu pe ministrul de Finanţe, Oleksandr Danylyuk (foto), a declarat reprezentantul preşedintelui Petro Poroshenko în Parlament, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Premierul ucrainean, Volodymyr Groysman, a cerut în mod oficial Parlamentului să îl demită pe ministrul de Finanţe, Oleksandr Danylyuk, după o dispută publică între cei doi. Premierul Groysman a respins candidatul propus de Danylyuk pentru postul de viceministru de Finanţe responsabil pentru politica fiscală. În replică, Danylyuk l-a acuzat pe Groysman că favorizează candidaţi aleşi de persoanele din apropierea preşedintelui Petro Poroshenko.

Citeşte şi: Vaticanul ‘se leapădă’ rând pe rând de preoţii pedofili

Această dispută vine într-un moment delicat pentru autorităţile de la Kiev, care încearcă să convingă creditorii internaţionali să elibereze o nouă tranşă din programul de sprijin întârziat în valoare de 17,5 miliarde de dolari.

Iryna Lutsenko, reprezentantul preşedintelui Petro Poroshenko în Parlamentul de la Kiev, a declarat jurnaliştilor că membri din grupul său parlamentar se vor întâlni la ora 15.00 (12.00 GMT) şi vor supune la vota demiterea ministrului de Finanţe.

Citeşte şi: Kim Jong-Un a implorat ‘în genunchi’ pentru un summit cu Trump (Rudy Giuliani) 

În condiţiile în care ministrul de Finanţe este pe picior de plecare, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a subliniat că este important pentru Ucraina să menţină cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional pentru a obţine o nouă tranşă din acordul de împrumut, considerată vitală pentru Ucraina.

Tot joi, Parlamentul ucrainean urmează să se pronunţe prin vot asupra înfiinţării unui tribunal special anti-corupţie, una din condiţiile cheie impuse de Fondul Monetar Internaţional pentru eliberarea unei noi tranşe.

Tags: Banca Europeană de Reconstrucţie şi DezvoltareFondul Monetar Internaţionalkievministru de finanţeOleksandr DanylyukparlamentPetro PoroshenkoucrainaVolodymyr Groysman
Categorii: Diaspora