X

Legiunea internaţională ucraineană confirmă că Paul Urey era lucrător umanitar

Britanicul Paul Urey, capturat în luna aprilie şi al cărui deces recent a fost anunţat vineri de autorităţile separatiste din estul Ucrainei, era lucrător umanitar, a afirmat Legiunea internaţională de apărare a Ucrainei, care îi reuneşte pe combatanţii voluntari străini, relatează AFP, potrivit agerpres

“Suntem întristaţi de anunţul morţii dlui Urey (…) El nu lupta în Ucraina. El era angajat al unei organizaţii umanitare”, a declarat serviciul de presă al Legiunii ucrainene, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

Citește și : Sri Lanka: Demisia preşedintelui Rajapaksa a fost acceptată, premierul Wickremesinghe va fi învestit preşedinte interimar

Autorităţile separatiste, anunţându-i decesul în detenţie pe 10 iulie, au afirmat că Paul Urey “a condus operaţiuni militare, a făcut recrutări şi s-a ocupat de formarea mercenarilor pentru bandele armate ucrainene”.

O organizaţie non-profit cu sediul în Regatul Unit, Presidium Network, a anunţat pe 29 aprilie că doi lucrători umanitari pe care îi cunoştea, Paul Urey şi Dylan Healy, au fost capturaţi de armata rusă în sudul Ucrainei, în timp ce încercau să evacueze o femeie şi doi copii.

Mama lui Paul Urey a declarat atunci că fiul său era într-o misiune umanitară, că suferea de diabet şi era dependent de insulină.

Originari din Manchester şi respectiv Warrington (nordul Angliei), Paul Urey este prezentat de Presidium Network ca un tată de familie care nu a activat în armată, dar a petrecut opt ani în Afganistan ca antreprenor civil, în timp ce Dylan Healy a lucrat la un lanţ hotelier din Marea Britanie.

Citește și : Creştere semnificativă a numărului de morminte în zonele controlate de forţele ruse în Ucraina

Alţi trei combatanţi prezentaţi de autorităţile separatiste din regiunea Doneţk drept mercenari, doi britanici şi un marocan, au fost condamnaţi la moarte în luna iunie.

Ei au înaintat apel la sfârşitul lui iunie pe lângă Curtea supremă a Republcii autoproclamate Doneţk. ONU şi-a exprimat îngrijorarea privind condamnarea la moarte a acestor prizonieri de război de către separatiştii proruşi.

Tags: armataDylan HealyPaul UreyPresidium NetworkRegatul Unitucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina