X

Lenin Moreno îşi acuză predecesorul de complot pentru destabilizarea Ecuadorului

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno i-a acuzat pe predecesorul său, Rafael Correa, şi pe liderul Venezuelei, Nicolas Maduro, de complot pentru instigarea la revoltă în Ecuador, relatează DPA, potrivit agerpres.

“Maduro şi Correa şi-au început planul de destabilizare”, a declarat luni Moreno într-un discurs televizat.

Citește și : Încheierea audierii în justiţie a premierului israelian Netanyahu (avocat)

Jafurile şi vandalismul văzute în contextul valului de proteste legate de carburanţi în ultimele zile sunt dovada încercărilor de a distruge ordinea politică democrată, susţine Moreno.

El a anunţat că Ecuadorul va muta sediul guvernului din capitala Quito la Guayaquil.

Aproximativ 20.000 de membri ai triburilor de indigeni ar urma să ajungă la Quito marţi pentru a protesta împotriva eliminării subvenţiilor la carburanţi şi împotriva exploatării de ţiţei din regiunile lor.

Guvernul a anunţat stare de urgenţă pentru 60 de zile. Şcolile vor rămâne de asemenea închise marţi.

“Moreno este terminat, aşa cum se întâmplă cu orice trădător mai devreme sau mai târziu”, a scris Correa pe Twitter luni seară.

Correa, care a fost preşedinte între 2007 şi 2017 şi care trăieşte în Belgia de la plecarea din funcţie, cere organizarea de noi alegeri.

Moreno a fost vicepreşedinte în timpul lui Correa, dar s-a distanţat ulterior de predecesorul său şi l-a acuzat de corupţie.

Citește și : Macron se întâlnește cu Orban să vorbească despre viitorul Europei

Moreno a declarat că nu va reintroduce subvenţiile pentru combustibil, decizie despre care guvernul spune că va aduce economii de miliarde de dolari, şi a promis reforme fiscale.

Ecuadorul a semnat un acord de împrumut de 4,2 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional la începutul acestui an.

Tags: Lenin MorenoNicolas MaduroRafael Correavandalism
Categorii: Știrile zilei