X

Leo Varadkar îi cere Uniunii Europene să protejeze interesele Irlandei după Brexit

Premierul irlandez Leo Varadkar i-a cerut luni Uniunii Europene (UE) să protejeze interesele ţării sale în timpul negocierilor pe care Londra şi Bruxellesul le vor începe după Brexit, transmite DPA, scrie agerpres.

Varadkar a spus că a discutat despre ”provocările speciale pentru Irlanda” cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, provocări ce vor apărea de îndată ce Londra începe retragerea sa oficială din blocul comunitar, la 31 ianuarie.

Citește și : O femeie a murit într-un concurs de mâncat prăjituri

”I-am cerut lui Michel să continue să ţină cont de interesele Irlandei în următoarea fază”, le-a declarat el reporterilor după întâlnirea cu Barnier desfăşurată la Dublin.

Numeroşi politicieni au avertizat că Brexitul ar putea afecta Irlanda chiar mai grav decât pe Regatul Unit, în special dacă Londra este incapabilă să încheie un acord privind viitoarele relaţii comerciale cu Bruxellesul.

Varadkar a adăugat că va ”exista mereu un loc la masă” pentru Regatul Unit dacă Brexitul ”nu funcţionează” pentru Londra.

Anterior, şeful executivului irlandez declarase pentru BBC că Regatul Unit abordează de pe o poziţie slăbită negocierile asupra relaţiei sale post-Brexit cu Uniunea Europeană, o piaţă mult mai mare.

‘Uniunea Europeană este o uniune formată din 27 de state membre. Regatul Unit nu este decât o ţară. Şi noi avem o populaţie şi o piaţă de 450 milioane de persoane’, a afirmat Varadkar.

Citește și : Michel Barnier avertizează în privinţa unei rupturi brutale în negocierile post-Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a insistat că va încheia până la finalul acestui an negocierile complexe privind un acord de comerţ liber cu UE, excluzând orice eventuală extindere a perioadei de tranziţie.

Leo Varadkar a apreciat însă că va fi ”dificil” ca negocierile dintre Londra şi UE să se încheie în 11 luni.

Tags: brexitbruxellesLeo VaradkarlondraMichel BarnierUE
Categorii: Diaspora