Leo Varadkar: Irlanda, mai bine pregătită ca să înfrunte criza COVID-19 datorită Brexit-ului

Publicat:

Măsurile luate de Irlanda în ipoteza unui Brexit fără acord îi permit să fie bine pregătită ca să înfrunte criza noului tip de coronavirus, a afirmat joi premierul irlandez Leo Varadkar, informează AFP, scrie agerpres.

“Datorită muncii miniştrilor noştri de pregătire pentru cele mai rele efecte ale unui Brexit fără acord, ne găsim într-o poziţie mai bună decât dacă am fi început să ne gândim la unele dintre aceste probleme pentru prima dată”, a declarat el.


Citește și : China raportează 67 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus și 6 decese

“Lucrul asupra canalelor de aprovizionare, asupra impactului unui şoc pentru economie, fondurile pe care le-am pus deoparte, gestionându-ne în mod prudent finanţele, toate acestea sunt acum puse în aplicare împotriva unui gen de ameninţare diferit”, a explicat Leo Varadkar în Dail, camera inferioară a Parlamentului irlandez.

În prima linie, Irlanda a avut timp de peste trei ani şi jumătate temeri cu privire la o ieşire a Regatului Unit fără acord, după referendumul din iunie 2016, în timpul căruia 52% dintre britanici au votat în favoarea divorţului de UE.

Un astfel de scenariu alimenta temeri privind consecinţe dezastruoase asupra economiei irlandeze şi riscul reinstalării unei frontiere fizice cu provincia britanică Irlanda de Nord, ceea ce reanima spectrul celor trei decenii de violenţe care s-au soldat cu 3.500 de morţi.

În final, Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit UE la 31 ianuarie, cu un acord.

Vremurile când domnea temerea unui “no deal” par astăzi “o perioadă simplă”, a declarat Leo Varadkar în faţa deputaţilor, care trebuie să examineze o legislaţie de urgenţă inclusiv pentru îngheţarea chiriilor şi împiedicarea expulzărilor.

Institutul de Cercetare Economică şi Socială (ESRI) a făcut public joi un “scenariu apocaliptic” ce prevede o recesiune de 7,1% în 2020 dacă măsurile guvernului irlandez vor dura 12 săptămâni. Potrivit acestui grup de reflecţie, 350.000 de persoane – dintr-o populaţie de 4,9 milioane – şi-ar putea pierde locul de muncă, iar datoria publică ar putea ajunge la un deficit de 4,3% din PIB.

Citește și : Lumea se îndreaptă către o criză economică mai rea decât cea din anul 2008 (OMC)

Şcolile şi universităţile au fost închise în Irlanda în încercarea de a stăvili propagarea virusului. Guvernul irlandez a ordonat suspendarea activităţilor neesenţiale, în timp ce reuniunile publice sunt interzise până pe 19 aprilie.

Irlanda a înregistrat oficial 1.564 de cazuri de contaminare şi 9 morţi de COVID-19, potrivit celor mai recente date publicate miercuri seara.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.