Leonid Boaghi: Scopul autorităților este să diminueze discrepanța dintre mediul rural și cel urban

Publicat:

Leonid Boaghi: Scopul autorităților este să diminueze discrepanța dintre mediul rural și cel urban

Scopul autorităților locale și centrale este să facă programe noi ca în esență să crească calitatea vieții atât în mediul rural, cât și în mediul urban și pentru a diminua discrepanța dintre aceste medii. Opinia aparține primarul satului Sireți din raionul Strășeni, Leonid Boaghi, și a fost exprimată în cadrul buletinului de știri de la Moldova 1.

Leanca Lașco-Rață: Discutăm în continuare cu primarul satului Sireți, raionul Strășeni, Leonid Boaghi, care este în legătură directă cu noi. Știu că localitatea dumneavoastră a beneficiat deja de mai multe proiecte prin acest program. Vreau să ne spuneți despre ce este vorba, dar și cât de utile au fost?


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Leonid Boaghi: Noi, ca localitate, în Sireți am beneficiat de trei proiecte prin Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL). Am avut un proiect prin „Satul European”, ediția întâi – construcția unui sistem de canalizare în satul Sireți de circa 11 de km. Și am avut două proiecte mici la „Satul European Express” privind dotarea și mici lucrări de reparație la grupele creșă de la ambele grădinițe din Sireți. Și un alt proiect – extinderea iluminatului stradal cu 3,3 km. Deci, sumativ, am avut trei proiecte.

Leanca Lașco-Rață: Cum se schimbă viața locuitorilor după implementarea acestor proiecte, pentru că acest lucru e de fapt cel mai important?

Leonid Boaghi: Corect, cel mai important lucru evident că este acesta. Scopul nostru comun – și al autorităților locale și al autorităților centrale, este să întreprindem cât mai multe activități și să facem programe noi. Să fim activi, să aplicăm, ca în esență să crească calitatea vieții atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Evident că este o discrepanță foarte mare dintre aceste medii.

Dar, evident, programele de stat sunt preponderent pentru primăriile din zonele rurale. Și acest lucru contează foarte mult fiindcă, în urma tuturor sondajelor pe care le facem noi, inclusiv la Sireți, dar le fac și colegii primari din alte comune, vă dați seama că cel mai important pentru locuitori este o calitate a vieții cel puțin cu un minim standard de viață în mediul rural. Iar asta înseamnă: apă, gaz, canalizare, iluminat stradal și alte rețele tehnic edilitare, dar inclusiv drumuri.

Noi am încercat și am pus prioritate, evident, pe construcția sistemului de canalizare, pentru că asta au dorit cetățenii. Asta am încercat să le oferim și, făcând această investiție, am creat o oportunitatea pentru circa 300 de gospodării de a se conecta la sistemul centralizat de canalizare, fapt cu care ne mândrim și mulțumim foarte mult autorităților că creează aceste programe.

Iar faptul că la ediția a doua a „Satului European” circa 50% sau mai mult de 50% din beneficiari din primării au depus proiecte de apă și canalizare demonstrează acest lucru, că cetățenii vor acest lucru și asta este o prioritate pentru noi, ca primării și ca administrație publică centrală.

Leanca Lașco-Rață: Pentru ca aceste proiecte să fie aprobate de către autorități, e necesar, desigur, să îndepliniți și mai multe condiții. Cât de ușor este să aplicați?

Leonid Boaghi: Cât de ușor e să aplicăm? Ca procedură de aplicare în sine, nu este atât de complicată. Este destul de ok, colegii de la ONDRL sunt foarte receptivi la tot felul de întrebări, idei, problemuțe pe care le avem noi și ne ajută cu toată consultația de care avem nevoie.

Dar însăși procedura de aplicare este foarte simplă. Procedura de pregătire este mult mai dificilă. Dacă ținem cont nu doar de proiectele de apă și canalizare, care sunt cel mai dificil de pregătit și de depus, dar inclusiv alte tipuri de proiecte care presupun lucrări sau presupun proiecte tehnice. Evident, la aceste documente, pe lângă proiectul tehnic mai sunt o serie de acte permisive, de avize care sunt necesare pentru a fi depuse: aviz de mediu, aviz la sănătate publică, coordonări cu rețelele de gaze, cu rețelele electrice, cu telecomunicațiile, cu arhitectura, cu cadastrul. Și sunt o serie de documente care sunt obligatorii, care se cer și care trebuie să fie pregătite cu mult din timp.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Altceva este că, mă rog, poate nu în toate primăriile sau într-o bună parte din primării nu sunt echipe locale, care ar putea să pregătească aceste documente din timp. Și atuncea se ajunge, inclusiv cei care au depus aceste cereri de finanțare sunt sigur că nu toți au reușit să facă aceste documente. Dar sperăm să reușească și în acel termen care va fi oferit de minister prin intermediul ONDRL pentru remedieri să reușească toți colegii să depună toate actele.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc tare mult pentru această discuție.

Leonid Boaghi: Cu mare drag. Le urez succes tuturor primarilor și la cât mai multe investiții în localitățile noastre!

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.