Letonia, Lituania şi Estonia îşi dezvoltă industriile de apărare şi cumpără totodată cantităţi importante de armament

Publicat:

Letonia şi celelalte două ţări baltice, Lituania şi Estonia, sunt la nivel global cumpărători de cantităţi importante de armament după invazia rusă în Ucraina, dar, în acelaşi timp, îşi dezvoltă propriile lor industrii de apărare naţională, scrie duminică EFE, potrivit agerpres

Cele trei ţări baltice cumpără cu sute de milioane de euro sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricat în SUA.


Citește și : Zeci de persoane au fost arestate pentru comiterea de jafuri şi furturi în opt provincii sinistrate ale Turciei

În paralel, Letonia dă un impuls propriei sale industrii de apărare, cu armament care a fost deja testat în luptă în Ucraina, cum este cazul dronelor.

La 8 februarie, la o fabrică de drone dintr-o suburbie a Rigăi a izbucnit un incendiu, care a distrus o amplă arie de producţie la Edge Technology, lider al fabricanţilor de aparate de zbor fără pilot.

Autorităţile au declanşat o anchetă, cu ipoteze preliminare care merg de la un accident industrial şi până la un posibil sabotaj asupra unei companii care fabrică drone pentru armata Ucrainei.

Înalţi funcţionari de la sediul Edge Autonomy din statul american California au sosit în Letonia pentru a evalua pagubele suferite la acest centru-cheie de producţie care se numea anterior UAV Factory, după numele producătorului şi fabricantului leton de drone care a fuzionat cu o companie americană în 2021 şi şi-a schimbat denumirea acum un an.

O altă companie letonă fabrică avioane, dintre care unele au fost adaptate pentru operaţiuni de apărare şi securitate. Pelegrin, producătorul leton de avioane uşoare, a vândut două dintre aparatele sale Tarragon, cu fuselaj de carbon şi cu un singur motor, armatei letone pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere.

Totuşi, funcţionarii companiei au subliniat pentru presa locală că toate avioanele lor sunt fabricate manual la Riga, şi din acest motiv nu se preconizează o producţie de masă.

Dată fiind ampla folosire a dronelor, atât a celor cu aripi fixe, cât şi a celor cu rotoare, pe câmpul de luptă din Ucraina – pentru operaţiuni de recunoaşte şi pentru transportul armelor – fabricanţii de drone sunt furnizori de sisteme militare critice fără de care folosirea unităţilor “grele”, cum este cazul tancurilor şi al artileriei, ar fi mult mai dificilă.

În afara dronelor, industria de apărare din Letonia fabrică produse şi servicii folosite pentru siguranţa militarilor şi care ajută la buna desfăşurare a operaţiunilor defensive şi ofensive prin intermediul telecomunicaţiilor, a software-ului şi a sprijinului logistic.

Industria de apărare letonă, în marea ei majoritate, lucrează “în spatele soldatului”, cu sisteme electronice şi de software, îmbrăcăminte specializată, raţii şi provizii medicale.

Elina Egle, preşedinta Federaţiei Industriilor de Securitate şi Apărare din Letonia (FDSI), a declarat pentru EFE că, în 2021, cifra de afaceri a membrilor FSDI Letonia a fost de 849,22 milioane de euro”.

Citește și : Bilanțul cutremurului depășește 28.000 de morți în Turcia și Siria

Latvian Mobile Telephone (LMT), lider de piaţă în Letonia la telefonie mobilă, a obţinut finanţare din Fondul European pentru Apărare pentru a participa la proiectul FAMOUS2 (European Future Highly Mobile Augmented Armored Systems3), privind noua generaţie de vehicule blindate europene extrem de mobile. În total, au fost aprobate opt proiecte din Fondul pentru Apărare la care participă Letonia.

Şi vecinii Letoniei, Estonia şi Lituania, îşi dezvoltă industriile de apărare naţională. Reprezentanţii acestui domeniu au apreciat că industria de apărare a Estoniei a înregistrat vânzări-record anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.