X

Levente Magyar : A fost făcut un ‘pas semnificativ’ către ‘restabilirea cooperării prieteneşti’ între Ungaria şi Ucraina

Un ‘pas semnificativ’ a fost făcut către ‘restabilirea cooperării prieteneşti’ între Ungaria şi Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, Levente Magyar, după întrevederea avută cu omologul său ucrainean Vasil Bodnar în oraşul Uzhhorod din vestul Ucrainei, referindu-se la evoluţiile legate de noua lege ucraineană a educaţiei, informează agenţia MTI.

Oficialul ungar a spus după întrevedere că a văzut ‘prima şansă realistă de normalizare a legăturilor dintre Ucraina şi Ungaria’, după ce relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate de respectiva lege, conform agerpres.

Levente Magyar a mai afirmat că omologul său ucrainean a fost de acord la această întâlnire că ‘în pofida legii educaţiei, care a afectat relaţiile bilaterale, în sistemul educaţional din Ucraina nu trebuie efectuate schimbări fără consimţământul reprezentanţilor grupurilor minorităţilor’.

Citește și : Věra Jourová : Modificările legilor justiţiei reprezintă un ‘moment crucial pentru România’

Secretarul de stat ungar a precizat că pe 14 februarie reprezentanţi ai minorităţii maghiare din Ucraina vor începe discuţiile cu ministrul ucrainean al educaţiei, el exprimându-şi speranţa că se va ajunge la o înţelegere pe tema legii educaţiei.

Levente Magyar a insistat în continuare că vede ‘o şansă serioasă de a lăsa în urmă o perioadă dificilă’ şi de a continua o cooperare ‘progresivă’ cu Ucraina, evocând proiecte cum ar fi două autostrăzi care să fie construite în anii următori şi care vor lega cele două ţări, lansarea de noi servicii feroviare între acestea şi deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei.

La 28 octombrie, în Ucraina a intrat în vigoare noua Lege a educaţiei, care introduce în şcoli sistemul de douăsprezece clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, o lege ce a suscitat un val de critici din partea minorităţilor naţionale din această ţară, inclusiv din partea etnicilor români, care se tem că şcolile româneşti vor dispărea în câţiva ani.

În conformitate cu art. 7 al noii legi, sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat (ucraineana), iar materiile care se predau în prezent în şcoli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană. De fapt, legea respectivă prevede ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

La 8 decembrie, Comisia de la Veneţia şi-a formulat recomandările cu privire la art. 7 al legii, care conţine numeroase ambiguităţi. Potrivit raportului experţilor Consiliului Europei, dispoziţiile ambigue ale legii trebuie clarificate pentru a se asigura protejarea drepturilor minorităţilor.

Ministrul ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevicia, a anunţat săptămâna trecută că a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea “articolului lingvistic” din noua Lege a educaţiei până în 2023 şi că va elabora o foaie de parcurs care va conţine fiecare pas al procesului de implementare a acestui articol.

Tags: cooperareLevente MagyarucrainaUngariaUzhhorodVasil Bodnar
Categorii: Diaspora