X

Liban : Premierul Saad Hariri anunță că mişcarea sa a pierdut o treime din mandate în parlament

Premierul libanez Saad Hariri a anunţat luni că mişcarea sa, Curentul Viitorului, a pierdut o treime din mandate în parlament, la o zi după primele alegeri legislative organizate în Liban în aproape un deceniu, relatează AFP, potrivit agerpres.

Curentul Viitorului va dispune de 21 de locuri în noul for legislativ, a anunţat Hariri într-o conferinţă de presă, faţă de 33 de locuri în parlamentul care-şi încheie mandatul, dintr-un total de 128.

Citește și : Un candidat la alegerile parlamentare din Irak a fost asasinat

”Noi am pariat pe un rezultat mai bun şi un bloc mai larg”, a recunoscut Hariri. El a justificat acest recul punând în cauză îndeosebi adoptarea unei noi legi electorale 2017.

”Problema acestei legi electorale este că mulţi oameni n-au înţeles-o”, a opinat el, recunoscând totuşi că unele ”performanţe n-au fost la înălţime”.

Noua lege electorală, care introduce pentru prima dată un mod de scrutin proporţional, i-a lăsat perplecşi pe alegători, nevoiţi uneori să aleagă între liste electorale care îi aliază pe candidaţii lor favoriţi cu partide pe care nu le susţin.

Împărţirea puterii în Liban între diferitele comunităţi religoase împiedică supremaţia unui singur partid sau a unei singure comunităţi în parlament.

Dar marele rival al lui Hariri, mişcarea şiită Hezbollah, unul dintre principalii aliaţi ai Iranului în Orientul Mijlociu, pare să fie pe cale de a confirma dominaţia sa pe scena politică libaneză.

Estimările partidului şiit, la câteva ore după începerea numărării voturilor, arată că mişcarea a câştigat aproape peste tot unde a fost prezentă.

Citește și : Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, în primul rând în timpul ceremoniei de reînvestire a lui Vladimir Putin

Alegerile legislative de duminică au fost însă marcate de o rată slabă de participare – 49,2 % -, într-o ţară unde corupţia şi nepotismul, imputate clasei politice, fac să existe o oarecare dezamăgire în rândul populaţiei.

Ultimele alegeri legislative în Liban au avut loc în 2009. Parlamentul şi-a prelungit de trei ori mandatul, invocând îndeosebi riscuri în materie de securitate.

Tags: alegeri legislativeCurentul ViitoruluiLibanmandateparlamentSaad Hariri
Categorii: Sinteze