X

Liban : Un refugiat sirian şi-a dat foc în faţa unui birou ONU

Un refugiat sirian instalat în Liban şi-a dat foc miercuri în faţa unui birou al Naţiunilor Unite după ce familia sa a fost privată de ajutoare de către ONU, a spus soţia sa, potrivit AFP.

Ryad Khalaf Zibou, în vârstă de 43 de ani şi tată a patru copii, “şi-a turnat benzină pe corp şi a încercat să se sinucidă dându-şi foc” la Tripoli, a relatat agenţia oficială libaneză ANI, potrivit agerpres .

Transportat la spital, el suferă “de arsuri de gradul trei”, iar “35% din corp i-a fost ars”, a declarat pentru AFP doctorul Gabriel al-Saba, adăugând că bărbatul are nevoie de “cel puţin două luni de tratamente”.

Citește și : Casa Albă a calificat drept ‘revoltătoare’ decizia unui judecător din San Francisco de blocare a programului DACA

Fugiţi de războiul care le devastează ţara din 2011, peste jumătate dintre sirienii înregistraţi în Liban trăiesc, conform ONU, într-o “sărăcie extremă”, în tabere informale sau în clădiri dezafectate.

“Nu avem bani de mâncare, am strâns datorii. Soţul meu nu lucrează. Îşi petrece cea mai mare parte a timpului căutând să lucreze ca zilier pentru a-şi hrăni familia”, a spus Nadia, soţia lui Zibou, într-o declaraţie telefonică pentru AFP.

“Depindeam de ajutoare, însă de patru luni ele au fost întrerupte de ONU şi nu mai e nimeni care să ne ajute”, a precizat ea. Sunt patru ani de când familia sa, originară din Alep, s-a instalat în Liban.

ONU a oprit în urmă cu câteva luni distribuirea de ajutoare financiare şi alimentare pentru familii de refugiaţi sirieni, pentru a aloca aceste fonduri persoanelor şi mai nevoiaşe.

“La 5 ianuarie, nu a mai suportat să vadă alţi refugiaţi sirieni transportând ajutoare alimentare. A strigat: ‘De ce toată lumea ia ajutor, însă nu şi familia mea?'”, a adăugat Nadya Zibou.

La sfârşitul lunii noiembrie, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a contabilizat 997.905 refugiaţi sirieni înregistraţi în Liban, în mare majoritate femei şi copii.

Pe parcursul ultimilor şase ani, sărăcia s-a accentuat în rândul acestor refugiaţi afectaţi de datorii, conform UNHCR, 58% dintre familii trăind în sărăcie extremă – mai puţin de 2,87 de dolari de persoană şi pe zi.

Declanşat în 2011 odată cu reprimarea unor manifestaţii paşnice, conflictul din Siria a făcut peste 340.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.

Tags: ajutoareAlepLibanONUrazboirefugiattripoli
Categorii: Știrile zilei