X

Liban: Retragerile din conturile bancare, restricţionate ‘temporar’ la cel mult 1.000 de dolari pe săptămână

Libanezii vor avea dreptul să scoată din conturile lor bancare cel mult 1.000 de dolari pe săptămână, a transmis luni Asociaţia libaneză a Băncilor (ABL), care a anunţat ”măsuri temporare” adoptate în coordonare cu Banca Centrală ca urmare a crizei economice profunde ce însoţeşte valul de proteste împotriva clasei politice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Vor fi de asemenea limitate transferurile financiare către străinătate doar la cuantumul ”cheltuielilor personale urgente”, mai menţionează ABL, fără alte precizări. Aceeaşi asociaţie le-a cerut cetăţenilor libanezi să folosească moneda locală, lira libaneză, pentru toate tranzacţiile financiare.

Citește și : Peste 1.350 de migranţi au ajuns în Grecia weekendul trecut

În Liban cea mai mare parte a produselor de larg consum sunt importate, iar moneda folosită preponderent în tranzacţiile externe este dolarul american.

Sucursalele băncilor erau în continuare închise luni în această ţară în urma unei greve declanşate săptămâna trecută de funcţionarii bancari, ce se plâng că primesc ameninţări din partea clienţilor.

Libanul este marcat de o lună de proteste masive împotriva clasei politice acuzată de corupţie şi incompetenţă. Această criză a determinat scăderea ratingului datoriei naţionale sub categoria ”junk”. Libanul are o datorie publică echivalentă cu 148% din PIB.

Citește și : China nu va sta ‘cu mâinile-n sân’ dacă situaţia din Hong Kong devine INCONTROLABILĂ

Premierul Saad Hariri a demisionat în urma protestelor, dar preşedintele Michel Aoun nu a numit încă un nou premier, iar în acest timp manifestaţiile nu contenesc.

Tags: ABLbanca centralacrizadolariLibanSaad Hariri
Categorii: Sinteze