X

Liban : Saad Hariri va reveni la Beirut înaintea datei de 22 noiembrie

Saad Hariri, care la 4 noiembrie şi-a anunţat demisia din funcţia de premier al Libanului, va reveni la Beirut înaintea datei de 22 noiembrie, când se marchează independenţa ţării, transmite agerpres .

Hariri, care se află în prezent la Paris, şi-a anunţat această intenţie într-o convorbire telefonică avută sâmbătă dimineaţă cu şeful statului libanez, Michel Aoun, potrivit unui anunţ pe Twitter al preşedinţiei de la Beirut.

Citește și : Un înalt oficial chinez a ajuns la Phenian într-o vizită de ‘prietenie’. Donald Trump consideră că este un „gest important”

Saad Hariri a sosit sâmbătă dimineaţă la Paris, unde urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Aceasta este prima deplasare peste hotarele Arabiei Saudite pe care o efectuează Hariri după anunţul demisiei sale, pe 4 noiembrie la Riad, şi are loc pe fondul speculaţiilor conform cărora el a fost ţinut în arest de către autorităţile saudite.

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a anunţat în mai multe rânduri că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în ţară. Franţa, fostă putere colonială, a făcut presiuni asupra lui Saad Hariri pentru a reveni în Liban şi a-şi clarifica poziţia legată de demisie.

Anunţul demisiei premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Tags: BeirutEmmanuel MacronLibanMichel AounparispremierSaad Hariritwitter
Categorii: Sinteze