X

Libanul a restituit Greciei două icoane din secolul al XVIII-lea

Libanul a restituit marţi Greciei două icoane datând din secolul al XVIII-lea şi reprezentându-i pe Iisus şi Fecioara Maria, care au fost confiscate în timpul unei licitaţii organizate pe teritoriul său, a dezvăluit o sursă judiciară, citată de AFP, potrivit agerpres.  

Cele două icoane, care par să se afle într-o stare foarte bună de conservare, “au fost furate în timpul unei expoziţii din 2016 la Atena”, a precizat aceeaşi sursă.

Citește și : Eurodeputaţii cer transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor anti-COVID

Ancheta deschisă în Liban nu a permis deocamdată identificarea autorilor furtului, nici a modului în care aceste obiecte religioase au pătruns pe teritoriul libanez.

Persoana care a dorit să cumpere cele două icoane în timpul unei licitaţii în Liban a fost interogată, într-o perioadă în care se pregătea să le transfere în Germania pentru a le revinde, a precizat aceeaşi sursa.

Cele două opere de artă au fost predate marţi de autorităţile judiciare libaneze ambasadoarei Greciei la Beirut, Ekaterini Fountoulaki, potrivit aceleiaşi surse.

În ultimii ani, Grecia a putut să recupereze mai multe icoane şi opere de artă furate de pe teritoriul său, după ce şi-a intensificat eforturile de stopare a acţiunilor de jefuire a patrimoniului său antic şi artistic.

Citește și : Aproape 1000 de nemţi au fost răpuşi de coronavirus în utimele 24 de ore

În 2011, o brigadă elenă de luptă împotriva traficului cu opere de artă a descoperit 12 icoane străvechi furate din Grecia şi care erau expuse în galerii britanice şi olandeze.

Preţul acelor opere de artă, datând dinainte de secolul al XVIII-lea, varia între 5.000 şi 15.000 de euro.

În 2008, Marea Britanie a restituit Greciei o icoană din secolul al XIV-lea, găsită la un colecţionar din Londra după ce fusese furată cu 30 de ani în urmă dintr-o mănăstire.

Tags: atenaBeirutEkaterini FountoulakiFecioara MariaIisusLiban
Categorii: Diaspora