X

Libanul cere reprimirea Siriei în Liga Arabă

Libanul a cerut vineri în cadrul unui forum economic al statelor arabe ca Siria să își recapete statutul de membru al organizației internaționale Liga Arabă, numind o ”rușine istorică” menținerea statului sirian în afara organizației, relatează Associated Press, scrie mediafax.

Ministrul libanez de externe, Gebram Brassil, a declarat după întâlnirea miniștrilor statelor arabe care are loc la Beirut înaintea unui summit regional care a fost umbrit de divizare și controverse privind participarea Siriei.

Citește și : Trump: Cohen „minte în scopul obţinerii reducerii condamnării la închisoare”

Organizatorii summit-ului pentru Dezvoltare Economică și Socială al statelor arabe, sau AESD, au anunțat inițal că șapte șefi de stat vor lua parte la summit-ul de duminică care se va desfășura pentru prima dată în Liban. Dar numai doi lideri sunt așteptați acum să participe, respectiv cei din Somalia și Mauritania, după ce alți șapte s-au retras în ciuda faptului că și-au confirmat prezența.

Absența acestora pare să fie o problemă pentru Liban, unde grupările pro-siriene conduse de Hezbollah, a insistat că guvernul sirian ar trebui să fie invitat.

Citește și : Camera Reprezentanţilor va verifica dacă Trump l-a îndemnat pe Cohen să mintă despre proiectul imobiliar din Rusia

”Siria este marea absentă de la conferința noastră … Siria ar trebui să fie în brațele noastre decât să fie aruncată în brațele terorismului. Noi nu ar trebui să așteptăm premisiunea nimănui pentru întoarcerea sa pentru a nu comite o rușine istorică suspendând un membru din cauza ordinelor externe”, a afirmat Bassil în discursul susținut vineri.

Siria a fost suspendată din cadrul Ligii Aarabe după izbucnirea războiului civil în 2011.

Tags: AESDGebram BrassilLibanLiga Arabămauritaniasiriasomalia
Categorii: Sinteze