Libanul cere urgent UNHCR date despre sirienii refugiaţi pe teritoriul său, în termen de o săptămână

Publicat:

Prim-ministrul interimar al Libanului, Nagib Mikati, a cerut miercuri Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) să îi pună la dispoziţie, în termen de o săptămână, toate datele pe care le deţine despre sirienii refugiaţi în această ţară, o solicitare venită pe fondul creşterii sentimentelor antisiriene, transmite dpa, potrivit agerpres.   

Ea survine după ce Mikati a prezidat reuniunea unui comitet ministerial la care au participat şefii armatei, forţelor de securitate internă şi securităţii generale.


Citește și : Biden merge la summitul G7 de la Hiroshima, în Japonia, în mai (Casa Albă)

Într-un comunicat emis după reuniune, Mikati a cerut agenţiei ONU să furnizeze Ministerului de Interne şi municipalităţilor libaneze toate datele disponibile despre sirienii refugiaţi.

Potrivit comunicatului, orice sirian care părăseşte teritoriul libanez va fi privat de statutul de refugiat.

În ultimele două săptămâni, armata libaneză şi-a intensificat raidurile în toată ţara arestând sute de sirieni şi deportând zeci care intraseră ilegal în Liban sau cărora le expiraseră permisele de rezidenţă.

Sentimentele antisiriene sunt în creştere în Liban, care a preluat numeroşi refugiaţi din ţara vecină după izbucnirea războiului. Mulţi oficiali libanezi spun că Siria este o ţară sigură acum şi că sirienii ar trebui să revină în ţara lor.

Apelurile s-au înmulţit semnificativ de când Libanul a fost lovit de o criză economică severă în 2019.

Cei prezenţi la reuniunea de miercuri au făcut apel la ţările vecine să preia din ‘povara refugiaţilor sirieni, mai ales în contextul exacerbării crizei economice’ în Liban.

Citește și : Kamala Harris pune avortul în centrul campaniei pentru alegerile din 2024

 

Potrivit Lisei Abu Khaled, purtătoarea de cuvânt a UNHCR în Liban, peste 800.000 de refugiaţi sirieni sunt înregistraţi pe lângă agenţia ONU.

Războiul civil din Siria, izbucnit în 2011, s-a soldat cu peste 350.000 de morţi şi 13 milioane de refugiaţi, unii în interiorul ţării, iar alţii în afara ei, mai ales în state vecine ca Liban şi Turcia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci echipe de pompieri au intervenit la un incendiu care a izbucnit în capitală

Cinci echipe de pompieri au intervenit la un incendiu care a izbucnit în capitală În dimineața zilei de astăzi, pompierii din Chișinău au fost solicitați...

Mesaj de alertă în județul Tulcea din cauza războiului din Ucraina

Mesaj de alertă în județul Tulcea din cauza războiului din Ucraina Autoritățile române au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert în județul Tulcea, fiind vizate localitățile...

Rusia susţine că a cucerit un sat în regiunea Doneţk

Rusia susţine că a cucerit un sat în regiunea Doneţk Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în...

SUA evită să se angajeze în privinţa aderării ‘ireversibile’ a Ucrainei la NATO

SUA evită să se angajeze în privinţa aderării 'ireversibile' a Ucrainei la NATO Statele Unite ale Americii au promis vineri că summitul NATO de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.