X

Liberienii IES de sub protecția lui Trump

Administraţia Trump a anunţat marţi că, de la 1 aprilie, va pune capăt statutului special de care beneficiază imigranţii liberieni şi care a împiedicat expulzarea acestora din SUA, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

O decizie similară a fost luată deja în cazul altor cetăţeni străini, în cadrul înăspririi politicii americane în materie de imigraţie.

Citește și: Două avioane de pasageri s-au ciocnit pe cel mai mare aeroport din Israel – FOTO/VIDEO

Din 1991, când Liberia se afla în plin război civil, cetăţeni acestei ţări vest-africane beneficiau de statutul de protecţie temporară (TPS), care le permitea să lucreze legal în SUA fără a avea permis de şedere.

Această protecţie a fost prelungită de administraţiile republicane şi democrate succesive şi după sfârşitul războiului civil, considerându-se că situaţia politică şi economică a ţării rămânea precară.

Preşedintele american Donald Trump a considerat însă că situaţia s-a ‘ameliorat’ suficient în Liberia, luând decizia de a nu mai prelungi acest statut după expirarea lui, la 31 martie.

O perioadă interimară de 12 luni este totuşi prevăzută pentru a permite ‘guvernului liberian să aibă timpul de a-i reintegra pe cetăţenii săi’, protecţia încetând efectiv la 31 martie 2019, arată memorandumul publicat marţi.

Citește și: Șeful Pentagonului știe care este scopul rușilor: ‘Vor să spargă unitatea NATO’

‘Liberia nu mai cunoaşte conflicte armate şi a făcut progrese semnificative în restabilirea stabilităţii şi a unei guvernanţe democratice’, afirmă memorandumul administraţiei americane, care vizează cel mult câteva mii de liberieni.

Administraţia Trump anunţase deja încetarea respectivei protecţii pentru 200.000 de cetăţeni din El Salvador, o decizie denunţată de organizaţii de apărare a drepturilor imigranţilor şi de aleşi. Statutul de protecţie temporară în SUA a fost eliminat şi pentru aproape 60.000 de haitieni, peste 5.000 de nicaraguani şi 1.000 de sudanezi. 

Tags: Donald Trumpimigratieliberiaprotecţie temporarăSUA
Categorii: Știrile zilei