X

Libia: Peste 1.800 de familii au fost strămutate în urma confruntărilor între miliţii rivale în apropiere de Tripoli

Peste 1.800 de familii au fost nevoite să plece din casele lor în urma luptelor care se dau din data de 27 august între miliţii rivale în apropiere de Tripoli, a anunţat marţi guvernul de uniune naţională (GNA) din Libia, recunoscut de către comunitatea internaţională, conform AFP, potrivit agerpres.

După o pauză de câteva ore, luptele au fost reluate marţi dimineaţa, la sud de capitala libiană, cu puţin timp înainte de o reuniune sub egida ONU, la care au fost invitate ‘toate părţile interesate’.

Citește și : Austria cere o discuţie în UE cu privire la majorarea dobânzilor

O purtătoare de cuvânt a Misiunii ONU în Libia (MANUL), Sausan Ghosheh, a confirmat desfăşurarea acestei reuniuni marţi, fără să ofere mai multe detalii cu privire la participanţi sau locul acestor discuţii, la care presa nu are acces.

Obiectivul MANUL se anunţă destul de dificil, dat fiind numărul de beligeranţi implicaţi în luptele care au făcut cel puţin 50 de morţi şi 138 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ dat publicităţii luni seara.

Confruntările au provocat strămutarea a 1.825 de familii care s-au refugiat în oraşele vecine sau în alte cartiere mai sigure din capitala libiană, potrivit Ministerului pentru Strămutări, subordonat GNA.

O treime dintre familiile prinse în vâltoarea luptelor au refuzat să-şi părăsească casele de teama jafurilor şi a furturilor.

O mare parte din familiile rămase la faţa locului au nevoie urgentă de alimente şi apă, potrivit unui raport al ministerului respectiv, care semnalează atacuri împotriva echipelor de salvare şi ‘furtul’ de ambulanţe, fără să precizeze cine sunt autorii acestor acte de agresiune.

Se aşteaptă un nou val de persoane strămutate în cazul în care confruntările se vor apropia de centrul capitalei libiene.

Citește și : ATAC terorist dejucat la ambasada SUA din Cairo

Luptele se duc între grupări venite din Tarhuna şi Misrata (vest) şi grupuri armate din Tripoli, aflate teoretic sub autoritatea GNA.

Executivul libian recunoscut internaţional este acuzat însă de complicitate cu miliţiile, de care depind securitatea sa şi cea din Tripoli, de la venirea la putere în martie 2016.

De la căderea regimului condus de Muammar Gaddafi în 2011, Tripoli este sub asaltul miliţiilor înarmate în căutare de bani şi putere, angajate într-o luptă acerbă pentru controlul capitalei libiene.

Tags: familiiGNAlibialuptemilitiiONUSausan Ghoshehtripoli
Categorii: Știrile zilei