X

Libia şi-a lansat campania de vaccinare, în timp ce numărul cazurilor de infectare creşte

Libia a anunţat că şi-a lansat sâmbătă campania de vaccinare anticoronavirus, primul vaccinat fiind premierul Abdelhamid Dbeibah, în timp ce numărul cazurilor de infectare creşte în această ţară fragilizată de conflicte, transmite AFP, potrivit agerpres

Anunţul a fost făcut de preşedintele Centrului naţional de luptă împotriva bolilor (CDC), Badreddine al-Najjar, într-o conferinţă de presă.

Citește și: UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

“Campania naţională de vaccinare anticoronavirus a fost lansată la sediul CDC din Souq al-Joumaa” (în estul Tripoli) şi vizează cu prioritate “persoanele în vârstă, bolnavii cronici”, a spus oficialitatea libiană.

Abdelhamid Dbeibah, şeful guvernului de unitate naţională (GUN), a fost primul vaccinat, urmat de ministrul sănătăţii, Ali al-Zenati, a constatat un ziarist al AFP.

“Toţi libienii vor fi vaccinaţi (…) Le cer să se înregistreze rapid pe platforma (de vaccinare) online”, le-a declarat Dbeibah jurnaliştilor.

La scurt timp după ce a obţinut votul de încredere al parlamentului, la 10 martie, premierul libian a declarat că accesul populaţiei la vaccinuri este una dintre priorităţile guvernului său.

“Sosirea vaccinurilor a fost întârziată din consideraţii politice, nu financiare”, afirmase el cu acel prilej, o aluzie la guvernul precedent.

Libia – ţară cu aproape 7 milioane de locuitori şi cu o infrastructură sanitară fragilizată de conflictele din ultimii zece ani – raportează circa o mie de cazuri de infectare pe zi, în creştere în raport cu lunile anterioare, iar accesul libienilor la testele PCR este relativ dificil.

Citește și: Republica Moldova va cumpăra 400.000 de doze de vaccin chinezesc Sinovac

Două livrări de câte 100.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V au sosit deja în Libia, plus 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca via mecanismul Covax de distribuţie echitabilă.

Patru camere frigorifice de 20m3 au fost livrate vineri de UNICEF şi au fost instalate la Tripoli, Benghazi, Sebha şi Misrata pentru a stoca vaccinurile destinate celor 426 de centre din întreaga ţară.

Tags: Abdelhamid DbeibahcdclibiaPCRtripolivaccin
Categorii: Știrile zilei