X

Libianul Abu Khattala a fost găsit nevinovat de acţiuni care au cauzat moartea ambasadorului John Christopher Stevens

Libianul Abu Khattala, judecat de la 2 octombrie în legătură cu atacul în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în 2012 la Benghazi, a fost achitat de principalele acuzaţii formulate împotriva sa, dar a fost găsit vinovat de ”terorism”, reatează news.ro .

Khattala, a cărui pedeapsă urmează să fie pronunţată la o dată care rămâne de stabilit, a fost găsit nevinovat marţi de acţiuni care au cauzat moartea în acest port libian a ambasadorului John Christopher Stevens, a unui angajat al Departamentului de Stat şi a doi angajaţi ai CIA.

Abu Khattala a fost găsit vinovat de patru capete de acuzare, şi anume de asociere cu scop terorist, de susţinere a terorismului, de distrugere cu rea voinţă a unor bunuri imobile şi punere în pericol a celorlalţi şi de portul şi utilizarea unei arme semiautomate.

El a fost achitat de celalte 14 capete de acuzare, inclusiv de cele în legătură cu care risca închisoarea pe viaţă.

Citește și : Hamas nu respectă acordul pe care l-a semnat la Cairo pentru a pune capăt diviziunilor (Fatah)

Libianul, în vârstă de 46 de ani, încă mai poate, teoretic, să fie condamnat la o pedeapsă care poate ajunge până la închisoare pe viaţă, potrivit unui comunicat actualizat al biroului procurorului.

Verdictul anunţat marţi reprezintă o lovitură dură la adresa autorităţilor americane, care nu au reuşit să convingă 12 juraţi că Abu Khattala este organizatorul atacului de la Benghazi.

Acest eveniment a şocat Statele Unite. Niciun ambasador american nu a mai fost ucis din 1979. Mai multor branşe ale Guvernului lui Barack Obama li s-au reproşat lipsuri şi negliejnţe, mai ales Departamentului de Stat, condus la acea vreme de Hillary Clinton.

CIA, de asemenea criticată la vremea respectivă, a salutat, marţi, sentinţa.

”DREPTATE FĂCUTĂ ÎN PARTE”

”Astăzi s-a făcut dreptate în parte. Un juriu federal l-a condamnat pe Abu Khattala din cauza terorismului la care i-a supus pe patrioţi bărbaţi şi femei – de la Departamentul de Stat şi CIA – la Benghazi, în noaptea de 11 septembrie 2012”, a declarat Mike Pompeo, directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA).

Purtând o barbă lungă şi albă, Khattala a urmărit cele opt săptămâni de dezbateri ale procesului său prin intermediul unui interpret.

Avocaţii săi l-au prezentat mereu ca pe un bărbat credincios şi conservator, respingând acuzaţia că ar fi nutrit o ură dură faţă de Occident. Acest ”patriot libian” s-a bătut, afirmă ei, ”alături de americani” împotriva regimului dictatorului Muammar Gaddafi, îndepărtat de la putere în 2011.

Acuzarea a încercat să arate, la rândul ei, că Abu Khattala era un fundamentalist care se opunea radical valorilor occidentale, care nu suporta zvonuri potrivit cărora sedii americane la Benghazi erau un cuib de spioni.

Aproximativ 20 de bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt complexul diplomatic, după care au incendiat casa consulară în care s-au refugiat ambasadorul Stevens şi un diplomat, Sean Smith. Ei au murit asfixiaţi.

Mai târziu, în aceeaşi noapte, activiştii au tras cu mortierul asupra unei clădiri a CIA, în alt cartier din Beghazi, un oraş situat în estul Libiei. Obuzele i-au ucis pe Glen Doherty şi Tyrone Woods, doi foşti militari de elită recrutaţi de CIA.

PROBE LIPSĂ

În pofida eforturilor lor, procurorilor le-au lipsit probe irefutabile ale implicării lui Khattala în atac. Fotografiile şi înregistrările video suprinse de camere de supraveghere, trimise la proces, nu l-au arătat vreun moment făcând vreun gest ostil.

Abu Khattala, care nu a intrat niciodată în clandestinitate, a fost prins în 2014 la Benghazi, în cadrul unei operaţiuni de comando şi în urma cooperării unuia dintre prietenii săi, recompensat de către autorităţile americane cu aproximativ şapte milioane de dolari.

În urmă cu câţiva ani, un bărbat ca el probabil ar fi fost transferat direct la Guantanamo Bay (Cuba) şi ar fi cunoscut doar detenţia şi justiţia militare.

Acest proces ar trebui să permită evaluarea capacităţii justiţiei civile americane de a aborda asemenea dosare. Achitarea parţială a lui Abu Khattala ar putea, din contră să consolideze încrederea adepţilor liniei dure din Guvernul Trump că o justiţie excepţională se impune unor astfel de acuzaţi.

Alt presupus protagonist al atacului de la Benghazi, Mustafa al-Imam, a fost prin recent în Libia şi adus în Statele Unite pentru a fi judecat.

Tags: abu khattalaambasadorCIAguvernjohn christopher stevensjustitielibiasean smitSUA
Categorii: Știrile zilei