Licitația pentru construcția a 165 MW parcuri eoliene și fotovoltaice va fi lansată săptămâna viitoare

Publicat:

Licitația pentru construcția a 165 MW parcuri eoliene și fotovoltaice va fi lansată săptămâna viitoare

Licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW va fi lansată săptămâna următoare. O decizie în acest sens a fost adoptată de comisia de licitație, condusă de ministrul energiei, Victor Parlicov. Aceasta a aprobat documentația de licitație, care urmează a fi tradusă în limba engleză și publicată în atenția potențialilor investitori, transmite IPN.

Ministerul Energiei precizează că, până la lansarea licitației, au fost organizate mai multe runde de discuții publice cu participarea companiilor private interesate de domeniu și asociații de business, care și-au prezentat poziția pentru îmbunătățirea condițiilor de participare și desfășurare a licitației.


Citește și: Fermierii vor putea solicita plăți directe în sectorul zootehnic

Astfel, prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 de milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total până în 2030, țintă stabilită în proiectul Planul Național Integrat pentru Energie și Climă.

Conform cerințelor de participare simplificate și debirocratizate, câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată. Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice.

Depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată, începând cu luna septembrie 2024. Mai multe detalii urmează a fi oferite în anunțul de inițiere a procedurii de licitație care va fi publicat săptămâna viitoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A văzut lumina zilei în ambulanță

A văzut lumina zilei în ambulanță A văzut lumina zilei în ambulanță. Două echipe de asistență medicală urgentă au devenit martori la cel mai...

Președinta Sandu a participat la evenimentul dedicat Zilei profesionale a funcționarului fiscal

Președinta Sandu a participat la evenimentul dedicat Zilei profesionale a funcționarului fiscal Astăzi, la 34 de ani de la fondarea Serviciului Fiscal de Stat (SFS)...

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure Două regiuni din Federaţia Rusă au declarat stare de urgenţă luni...

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis”

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis” Salvatorii avertizează cetățenii să evite utilizarea focului deschis în această perioadă, în legătură cu temperaturile caniculare și lipsa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.