Lider bosniac, arestat într-o anchetă asupra achiziţiei de aparate de respiraţie din China

Publicat:

Premierul uneia din cele două entităţi care formează Bosnia a fost arestat în cadrul unei anchete judiciare privind achiziţionarea din China a unor aparate pentru respiraţie destinate bolnavilor de COVID-19, a anunţat vineri partidul său, potrivit AFP, scrie agerpres.

În vârstă de 61 de ani, Fadil Novalic, şeful guvernului entităţii croato-bosniace, a fost arestat joi, conform presei locale, de către poliţia federală (SIPA), însărcinată cu cazuri de crimă organizată şi de corupţie, însă poliţia şi parchetul nu au confirmat încă arestarea sa.


Citește și : Mii de medici italieni au demonstrat în toată Italia pentru a cere o reformă

Preşedintele partidului său SDA, principala formaţiune bosniacă (musulmană), Bakir Izetbegovic, a confirmat într-un comunicat arestarea sa şi cere parchetului “să prezinte urgent probe” împotriva omului politic.

Izetbegovic a denunţat o “lovitură de stat” a parchetului împotriva liderilor bosniaci.

Cazul vizează achiziţia în aprilie a 100 de aparate pentru respiraţie din China prin intermediul unei companii agricole locale, ceea ce a stârnit încă de la început curiozitatea presei locale.

Directorul suspendat al Protecţiei Civile a entităţii croato-bosniace şi preşedintele companiei angajate în achiziţia de aparate pentru respiraţie au fost de asemenea arestaţi, conform presei locale.

Aparatele au fost plătite cu circa 5,4 milioane de euro. Fadil Novalic a declarat la sosirea lor la aeroportul din Sarajevo, la 25 aprilie, că este vorba de cel mai nou model.

Parchetul a deschis o anchetă şi a transmis la începutul lunii mai, citând un expert, că aparatele nu pot fi folosite la terapie intensivă.

Conform unor ONG-uri, corupţia este endemică în Bosnia, una din cele mai sărace ţări din Europa, în special în rândul clasei politice, însă responsabilii politici sunt rareori condamnaţi.

Media locale au evocat alte câteva cazuri suspecte de achiziţii de materiale medicale de la începutul pandemiei.

Conform unui raport oficial citat recent, Protecţia Civilă a achiziţionat, de exemplu, 30.000 de măşti de protecţie plătite cu aproape 13 euro bucata, în contextul în care preţul acestei măşti era cuprins între 1,4 şi 2,5 euro pe piaţă.

Citește și : Marea Britanie îndeamnă Administraţia de la Beijing să reanalizeze iniţiativa privind Hong Kong

Mai multe alte contracte au fost semnate cu companii, trecând printr-un “acord direct”, autorizat de agenţia însărcinată cu achiziţiile publice, pentru a facilita achiziţia de materiale destinate luptei împotriva pandemiei.

Bosnia este formată din două entităţi, una sârbă şi o alta croato-bosniacă, unite de un guvern central.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.