X

Un lider CSU salută acordul privind migraţia, dar atenţionează asupra implementării acestuia

Un membru important al Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, formaţiunea aliată a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel, a salutat vineri cu precauţie acordul privind migraţia convenit de liderii europeni la summitul de la Bruxelles, nefiind însă clar deocamdată dacă partidul său consideră suficientă această înţelegere, relatează Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Acordul, convenit în cursul dimineţii de vineri după negocieri maraton între liderii din UE, prevede crearea pe bază voluntară a unor centre controlate de gestionare a migranţilor, mai întâi în Europa, iar apoi în nordul Africii.

Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj

“Constatăm cu bucurie că este un pas în direcţia corectă spre o strategie comună europeană de azil”, a spus Hans Michelbach (foto), din partea CSU, într-un interviu acordat vineri televiziunii publice ARD.

Însă el a subliniat că adevăratul test pentru orice fel de acord este implementarea lui, iar liderul CSU, Horst Seehofer, şi Angela Merkel vor trebui să discute detaliile în următoarele zile.

“Întrebarea este ce se întâmplă mai departe. Este un compromis formal care, bineînţeles, acum trebuie implementat, iar acest lucru ar putea dura”, a declarat Michelbach.

“Ce înseamnă (acordul) pentru graniţele naţionale şi pentru primirile (de migranţi) în acest moment şi în următoarele câteva luni?”, a adăugat el.

Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj

Liderii CSU i-au dat Angelei Merkel termen până la sfârşitul acestei luni să găsească un acord european privind migraţia, în caz contrar ministrul de interne Horst Seehofer, din partea CSU, ameninţând că va introduce unilateral controale mai dure asupra migranţilor la graniţă. Acest lucru ar putea zgudui alianţa veche de decenii cu CDU, riscând chiar să ducă la prăbuşirea guvernului format doar de trei luni.

Conducerea CSU urmează să se întâlnească duminică pentru a decide dacă acordul de la Bruxelles răspunde îngrijorărilor sale, însă Michelbach a spus deja că există părţi din înţelegere care “ar fi dificil de implementat”, inclusiv propunerea de a crea centre de primire pentru solicitanţii de azil în Europa şi în afara ei.

Însă chiar şi aşa, el a vorbit favorabil despre alianţa cu CDU. “Vrem să lucrăm împreună. Alianţa cu CDU este o prioritate absolută”, a precizat reprezentantul CSU.

Tags: Angela MerkelCDU (Uniunea Creştin-Democrată)CSU (Uniunea Creştin Socială)germaniaHans MichelbachHorst Seehofermigranti
Categorii: Diaspora