X

Lidera CDU intră în contre cu preşedintele Americii

SUA trebuie să contribuie la eforturile internaţionale de protecţie a climei şi să ajute Europa să răspundă provocării reprezentate de o Chină în ascensiune, a susţinut miercuri lidera Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă desfăşurată la Berlin, Kramp-Karrenbauer a subliniat că împărţirea echitabilă a poverii nu trebuie să vizeze exclusiv cheltuielile militare.

Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

”Împărţirea echitabilă a poverii joacă un rol foarte important. Nu este vorba doar despre obiectivul NATO privind cheltuielile militare: este vorba despre seriozitate”, a spus lider creştin-democrată, exprimând sentimentul multor politicieni germani că administraţia preşedintelui american Donald Trump nu este un aliat de încredere al Europei în privinţa a numeroase chestiuni.

Liderul de la Casa Albă a criticat încă de la începutul mandatului său acele ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice care nu contribuie cu cel puţin 2% din PIB-ul lor la bugetul organizaţiei. La Summitul NATO din septembrie 2014, găzduit de Ţara Galilor, NATO a stabilit ca în termen de zece ani toate statele sale membre să aloce apărării cel puţin 2% din PIB.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

În urmă cu o lună, guvernul federal de la Berlin a anunţat NATO că are în vedere un buget de cheltuieli de 47,32 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere de 5 miliarde de euro faţă de 2018 şi o proporţie de 1,35% din PIB-ul german.

Această majorare, cea mai semnificativă de la sfârşitul războiului rece, a venit pe fondul criticilor insistente pe această temă ale administraţiei de la Washington.

Tags: Annegret Kramp-KarrenbauerCDU (Uniunea Creştin-Democrată)Donald TrumpgermaniaNATOSUAŢara Galilor
Categorii: Diaspora