X

Lidera formaţiunii care îi asigură lui May majoritatea parlamentară îi cere să nu mai cedeze în faţa UE

Lidera Partidului Democratic Unionist (DUP) nord-irlandez, Arlene Foster, formaţiune care îi asigură premierului britanic conservator Theresa May o majoritate fragilă în legislativul de la Londra, i-a cerut acesteia să nu mai cedeze în faţa inflexibilităţii Uniunii Europene şi să insiste pentru revizuirea mecanismului ”plasei de siguranţă” (backstop) pentru Irlanda de Nord care a împiedicat votarea acordului privind Brexitul în Camera Comunelor.

”Premierul Theresa May a promis că va obţine schimbări obligatorii din punct de vedere legal. Reacţia Uniunii Europene nu este surprinzătoare. Ei fac ce au făcut mereu”, a scris Arlene Foster pe Twitter, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE, transmite şi agerpres.

Citeşte şi: Trump face toate demersurile pentru blocarea accesului persoanelor transgen în armata americană

”Problema esenţială este dacă premierul (May) va rezista în faţa lor sau va ceda, cum s-a întâmplat anterior”, a adăugat ea, făcând referire la concesia privind ”backstop-ul” făcută de Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE, dar care se loveşte acum de opoziţia parlamentului britanic.

”Aceasta este o problemă pe care (Theresa May) şi-a creat-o singură. Ea a semnat un acord despre care ştia că nu va primi sprijinul parlamentului”, i-a mai reproşat în acelaşi mesaj Arlene Foster premierului Theresa May.

Citeşte şi: Japonia dă undă verde pentru reluarea construcţiilor la o bază americană nedorită de localnici

Prevederea privind ”plasa de siguranţă” (backstop) pentru Irlanda de Nord nu este acceptată de o majoritate a parlamentarilor britanici, întrucât ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală cu UE, până când Londra şi Bruxelles-ul ar ajunge la o înţelegere privind relaţia lor post-Brexit. Dar liderii europeni au refuzat la Consiliul European desfăşurat joi şi vineri orice renegociere a acordului privind Brexitul.

Tags: Arlene FosterbrexitCamera Comunelormarea britaniePartidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP)Theresa MayUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora