Lidera opoziţiei belaruse se teme că soţul ei a murit în închisoare

Publicat:

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, afirmă că a primit informaţii conform cărora s-ar putea ca soţul ei să fi murit în închisoare, în Belarus, transmite marţi AFP, potrivit agerpres. Ea nu mai ştie nimic despre el din martie.

“Astăzi am primit un mesaj foarte straniu şi îngrozitor. Un necunoscut a scris că soţul meu, Serghei, a murit în închisoarea din Jodino”, a scris Tihanovskaia pe Twitter luni seara, adăugând că nu are “nicio dovadă pentru această afirmaţie”.


Citeşte şi: Şeful CIA: ‘Nemulţumirea faţă de război va continua să-i roadă pe liderii ruşi’ – Black News

Serghei Tihanovski a fost condamnat în 2021 la 18 ani de închisoare, fiind acuzat printre altele de organizarea de “tulburări ample” împotriva regimului de la Minsk condus din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Tihanovski intenţiona să candideze la alegerile prezidenţiale din 2020, iar condamnarea sa este considerată de opozanţi o răzbunare politică. Autorităţile au refuzat să îi înregistreze candidatura, iar soţia lui, Svetlana, a candidat în cele din urmă în locul lui, fiind însă învinsă de Lukaşenko în urma unui scrutin controversat.

Nu este prima dată când circulă zvonuri despre moartea lui Tihanovski, recunoaşte opozanta care a fost nevoită să fugă din Belarus. Ea spune însă că nu mai are nicio veste de la el din 9 martie, iar avocaţii lui nu au dreptul să îl vadă. “Nu am primit nicio scrisoare şi nu a existat nicio comunicare prin avocaţi”, a precizat ea pe Facebook.

“Este o nouă încercare a regimului de a face presiuni nu doar asupra deţinuţilor politici, lipsiţi de orice contact cu lumea de afară şi închişi în condiţii groaznice, ci şi asupra apropiaţilor lor, siliţi să trăiască fără nicio informaţie”, arată Tihanovskaia.

Citeşte şi: ‘Vaticanul’ Bisericii ortodoxe va fi sigilat, fiind acuzat că ar fi pro-rus – Black News

“Sunt îngrijorată pentru Serghei în fiecare zi. E foarte greu să trăieşti când nu ştii dacă soţul tău este în viaţă sau nu”, se plânge ea.

Aflată în exil, la fel ca mii de alţi disidenţi belaruşi, Tihanovskaia a fost condamnată în contumacie la 15 ani de închisoare, în martie, pentru zeci de presupuse infracţiuni, printre care “complot pentru a ajunge la putere”. Mulţi alţi opozanţi au primit de asemenea pedepse grele în Belarus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban Forţele armate israeliene au anunţat vineri că au...

Riabkov: Pericolul unei confruntări între puteri nucleare nu trebuie subestimat

Riabkov: Pericolul unei confruntări între puteri nucleare nu trebuie subestimat Actuala confruntare dintre Rusia şi Occident asupra Ucrainei nu are corespondent în istorie şi o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.