Lidera protestelor din Polonia se inspiră din modelul belarus

Publicat:

În timp ce protestele din Polonia împotriva restricţionării avortului intră în a doua săptămână, principala lor organizatoare, Marta Lempart, spune că este bucuroasă să urmeze un ”role model” clar din Est, mişcarea de opoziţie belarusă, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

Zeci de mii de persoane s-au adunat la proteste în Polonia, cele mai ample având loc vineri la Varşovia, după ce Curtea Constituţională a limitat şi mai mult legislaţia deja restrictivă privind avortul, făcând ilegal şi avortul pentru anomaliile fetale. În acest timp şi în Belarusul vecin au continuat protestele împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.


Citeşte şi: Autorităţile din Peru au redeschis Machu Picchu

Marta Lempart, o avocată în vârstă de 41 de ani, crede că asemănările dintre mişcările de protest din Polonia şi Belarus sunt clare: ambele sunt în estul Europei şi sunt conduse de femei. Ea a condus în fiecare zi marşuri de protest, la care a susţinut discursuri până a răguşit şi a încurajat populaţia să iasă în stradă în pofida pandemiei.

”Vedem că multe lucruri funcţionează în mod similar în Polonia şi în Belarus (…) Suntem apropiaţi cultural. Noi suntem în Uniunea Europeană (…), dar avem acest spirit comun cu multe ţări din estul Poloniei”, spune Marta Lempart agenţiei Reuters, purtând o mască incripţionată cu un fulger roşu, simbolul mişcării pe care o conduce, Greva Femeilor (Strajk Kobiet).

”Cred că aceasta este o reacţie împotriva unei culturi patriarhale, împotriva statelor patriarhale, împotriva statelor fundamental religioase, împotriva statelor care tratează femeile cu adevărat rău”, adaugă ea.

Mişcarea poloneză Greva Femeilor şi-a creat duminică propriul ”consiliu de coordonare”, după modelul opoziţiei din Belarus care a reunit într-o iniţiativă purtând acelaşi nume activişti, economişti şi foşti politicieni pentru a organiza o revoluţie în Belarus.

După prima reuniune a ”consiliului de coordonare” polonez, Marta Lempart a precizat ce doreşte acest grup: consolidarea drepturilor femeilor şi ale comunităţii LGBT, acces mai bun la avort, separarea bisericii de stat şi creşterea sprijinului pentru sistemul sanitar aflat în dificultate, pentru micile afaceri şi educaţie.

Citeşte şi: Procesul Charlie Hebdo a fost SUSPENDAT! Mai mulţi inculpaţi sunt infectaţi cu COVID!

Ea susţine că protestele pe care le conduce nu au ca obiectiv crearea unei mişcări politice, deşi speră să primească mai mult sprijin din partea Uniunii Europene. ”Ei (UE n.red) ar trebui să ne protejeze pe noi, cetăţenii polonezi (…) Dar ei ne întorc spatele şi vorbesc doar cu guvernul polonez, dar ar trebui să vorbească cu noi”, mai spune Marta Lempart.

Spre deosebire de lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia (auto-exilată în Lituania), Marta Lempart nu este o novice în materie de activism, ea fiind implicată încă din anul 2016 în ”protestele negre” pentru drepturile femeilor. Dar Lempart caută la Tihanovskaia idei pentru a menţine vii manifestaţiile în pofida creşterii accelerate a cazurilor de coronavirus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.