X

Lideri mondiali s-au reunuit în Oman pentru a-i aduce un ultim omagiu sultanului Qaboos

Lideri din mai multe ţări – unele aflate în relaţii ostile – s-au reunit duminică în Oman, pentru a-i prezenta condoleanţe noului sultan, Haitham bin Tariq al-Said, după decesul predecesorului acestuia, Qaboos bin Said, scrie agerpres.

Printre cei prezenţi la Muscat s-au numărat emirii din Qatar şi Emiratele Arabe Unite (EAU), state aflate de mai multă vreme într-o dispută, precum şi ministrul de externe al Iranului, inamic atât al EAU, cât şi al Arabiei Saudite, aliata SUA.

Citește și : Ucraina va oferi compensații de câte 8.350 de dolari pentru familiile victimelor incidentului aviatic din Iran

Sâmbătă, după ce a preluat puterea în Oman, noul sultan a promis că va continua politica externă a lui Qaboos, care – cu susţinerea Occidentului – a contribuit timp de cinci decenii la aplanarea tensiunilor în regiune, între vecinii mai mari – Iranul şi Arabia Saudită. Omanul a reuşit să rămână neutru în disputa altor ţări din Golful Persic cu Qatarul şi a contribuit la medierea unor negocieri secrete între Statele Unite şi Iran, în 2013, în urma cărora Teheranul şi puterile internaţionale au ajuns la acordul nuclear din 2015.

Sultanul Qaboos a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 79 de ani.

Preşedintele american Donald Trump l-a apreciat ca pe un adevărat partener al SUA, în mandatele la Casa Albă a nouă preşedinţi. “Eforturile sale fără precedent de a începe dialoguri şi de a realiza pacea în regiune ne-au arătat importanţa deschiderii faţă de toate punctele de vedere”, a declarat Trump.

Citește și : Ce lucruri avea asupra sa generalul Qassem Soleimani în momentul atacului cu dronă

Guvernul Regatului Unit a anunţat că la ceremonia de la Muscat participă atât premierul Boris Johnson, cât şi Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic. Lor li s-a alăturat şi emirul Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, în vârstă de 90 de ani, ultimul reprezentant al vechii generaţii de lideri din zona Golfului Persic, precum şi fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy.

Tags: condoleanţeEAUHaitham bin Tariq al-SaidOmanQaboos Bin Said
Categorii: Sinteze