Liderii austrieci pledează pentru consens democratic, cu ocazia centenarului republicii

Publicat:

Republica Austria, apărută în 1918 pe ruinele Primului Război Mondial şi ale imperiului austro-ungar, a marcat luni 100 de ani de existenţă, prilej pentru liderii săi de a face elogiul consensului democratic, notează AFP, scrie Agerpres.

La 12 noiembrie 1918, după mai bine de 600 de ani de regim habsburgic şi la o zi după armistiţiu şi abdicarea împăratului Carol I, a fost proclamată în mod solemn republica, în faţa parlamentului de la Viena.


Citește și : Jens Stoltenberg: Europa apărării nu trebuie întărită în detrimentul NATO

Luni, o ceremonie de marcare a celor 100 de ani a reunit luni, la Opera de Stat din Viena, numeroşi reprezentanţi ai lumii politice, economice şi culturale.

Proveniţi din tabere politice diferite, preşedintele Alexander Van der Bellen, cancelarul Sebastian Kurz şi vicecancelarul Heinz-Christian Strache au pledat pentru căutarea consensului democratic, cu respectarea diferenţelor de opinie.

‘Numai democraţia liberală este cea care permite lupta pentru o soluţie comună în avantajul tuturor (…) Democraţia înseamnă discuţie şi confruntare civilizate’, a declarat preşedintele Van der Bellen, un ecologist liberal în vârstă de 74 de ani.

‘Unii ar dori să mergem mai repede şi într-un mod mai simplu, dacă democraţia noastră nu ar fi atât de liberală, lucrurile ar merge mai repede, spun ei, (dar) este o idee falsă’, a adăugat el.

Proclamată într-o ţară epuizată economic după Primul Război Mondial şi aflată în căutarea unei identităţi colective după destrămarea imperiului, republica austriacă a fost zguduită din temelii de ciocniri violente între stânga şi dreapta, care au dus începând din 1934 la două dictaturi, fascismul austriac şi apoi nazismul.

Ulterior, aceşti ani de divizări au alimentat vreme de decenii preferinţa austriecilor pentru coaliţiile de centru după 1945.

Cu prilejul ceremoniei de luni, cancelarul Sebastian Kurz, liderul Partidului Poporului (OeVP, conservator), în vârstă de 32 de ani, a pledat şi el pentru dialogul democratic, notând că ‘istoria noastră ne-a învăţat că violenţa în cuvinte poate conduce la violenţă în acţiuni’.

Vicecancelarul său, Heinz-Christian Strache, şeful Partidului Libertăţii (FPOe, extremă dreapta), a fost de părere că trebuie pus înainte ‘ceea ce ne uneşte, mai degrabă decât ceea ce ne desparte’. ‘Trebuie să mergem spre celălalt (…) şi să nu delegitimăm din principiu o opinie diferită’, a adăugat Strache.

Citește și : Maroc: Manifestaţii ale elevilor împotriva menţinerii orei de vară

Partidul său, printre ai cărui fondatori s-au numărat foşti nazişti, are printre priorităţi lupta împotriva imigraţiei. Preşedintele austriac a criticat în numeroase rânduri această linie dură şi a avertizat în privinţa ‘politicilor de găsire a ţapului ispăşitor, de incitare la ură şi de excluziune’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.