Liderii croați ignoră decizia Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie și aduc omagii liderului bosniac croat declarat criminal de război

Publicat:

Premierul croat, Andrej Plenkovic, a adus un omagiu luni la Mostar luptătorilor croaţi ai războiului din Bosnia, la cinci zile după condamnarea pentru crime de război a şase dintre foştii lor responsabili, notează AFP.

Şeful guvernului de la Zagreb şi membrul croat al preşedinţiei colective a Bosniei, Dragan Covic, au depus o coroană de flori în culorile roşu şi alb ale Croaţiei la monumentul ridicat în memoria luptătorilor croaţi ucişi în conflictul intercomunitar din Bosnia (1992-1995, 100.000 de morţi), a constatat un corespondent al AFP.


Andrej Plenkovic, care afirmase săptămâna trecută că este o “profunda nedreptate morală” verdictul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) faţă de cei şase responsabili politici şi militari si croaţilor bosniaci, a explicat luni că a venit la Mostar, unul din locurile simbolice ale crimelor pentru care au fost judecaţi, pentru a vedea “care este atmosfera după verdict (…), care este ambianţa în rândul asociaţiilor de veterani şi printre conducătorii politici” ai croaţilor bosniaci.

El şi-a făcut cunoscută intenţia de a-i “ajuta pe croaţii din Bosnia şi Herţegovina”, în special pentru “a le consolida poziţia” în faţa bosniacilor musulmani şi a sârbilor ortodocşi. Cele trei comunităţi îşi împart puterea politică în această ţară divizată etnic.

Croaţii (catolici) reprezintă puţin peste 15% din cei 3,5 milioane de locuitori ai Bosniei, bosniacii (musulmani) 50%, iar sârbii (ortodocşi) aproape 31%.

Croaţii bosniaci consideră că nu au aceleaşi drepturi politice în comparaţie cu celelalte două comunităţi.

Şase foşti lideri ai croaţilor din Bosnia au fost condamnaţi miercuri la pedepse între 10 şi 25 de ani de închisoare pentru crime de război împotriva bosniacilor.

Unul dintre aceştia, găsit vinovat de epurare etnică, Slobodan Praljak, s-a sinucis înghiţind otravă în sala de audieri, imediat după ce ascultase confirmarea în apel a condamnării sale la 20 de ani de închisoare.

Deşi declarat criminal de război de justiţia internaţională, Slobodan Praljak a fost salutat ca un erou de numeroşi croaţi, atât în Bosnia, cât şi în Croaţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.