X

Liderii de la Varşovia califică drept ‘injuste’ şi ‘insolente’ declaraţiile lui Macron despre Polonia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat marţi drept ”injuste” afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre politica energetică a Poloniei cu efecte asupra schimbării climatice, liderul de la Elysee lansând şi un apel la manifestaţii în Polonia, afirmaţii descrise de preşedintele acestei ţări, Andrzej Duda, ca fiind ”de-a dreptul insolente”, potrivit AFP,scrie agerpres.

”Preşedintele Macron face o judecată injustă asupra politicii poloneze în materie de protejare a climei”, a estimat Morawiecki într-o conferinţă de presă ce avea ca temă exact această politică. El a susţinut că Polonia, care încă îşi asigură necesarul de energie masiv pe exploatarea cărbunelui, a făcut ”eforturi imense” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi a amintit că Franţa se află într-o situaţie foarte diferită, dat fiind că are o reţea de centrale nucleare.

Citește și : Trump: Coreea de Nord trebuie să fie denuclearizată

Reacţia sa survine după ce preşedintele Emmanuel Macron a acuzat guvernul de la Varşovia că blochează la nivel european agenda privind neutralitatea emisiilor de carbon pentru anul 2050 şi le-a cerut tinerilor să meargă să ”manifesteze în Polonia”. ”Să vină să mă ajute să-i fac să se mişte pe cei pe care nu reuşesc să-i fac să evolueze”, a spus preşedintele francez în faţa ziariştilor care-l însoţeau în avionul spre New York.

Reacţia premierului Morawiecki după această declaraţie a fost relativ moderată faţă de cea a preşedintelui Andrzej Duda, care a spus că atitudinea lui Macron este ”una care în politica internaţională este percepută drept necinstită sau de-a dreptul insolentă”.

Polonia şi celelalte state ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Cehia şi Slovacia) au blocat vara aceasta planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de seră”, invocând faptul că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de realizarea acestui obiectiv.

Citește și : Trump: Iranul reprezintă ‘cea mai mare amenințare la adresa statelor care vor pacea’

Premierul polonez a estimat atunci că un mecanism de compensare economică a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective.

Tags: Andrzej DudacarbonElyséeMacronMorawieckiPoloniaVişegrad
Categorii: Diaspora