Liderii din UE discută despre accelerarea vaccinării

Publicat:

Liderii din UE vor discuta joi, la o reuniune a Consiliului European care se va desfăşura în format de videoconferinţă, despre soluţii pentru strategia de luptă împotriva pandemiei, în contextul unei presiuni uriaşe din cauza numărului încă insuficient de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a înmulţirii cazurilor în unele state membre, relatează DPA, potrivit agerpres.

“Prioritatea noastră este să accelerăm campaniile de vaccinare”, le-a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, celor 27 de şefi de stat şi de guvern înaintea summitului.


Citeşte şi: Eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost redusă la 76 %

Campania de vaccinare din UE avansează într-un ritm mult mai lent decât în Marea Britanie şi Statele Unite. Între timp, Franţa, Olanda şi Belgia se numără printre ţările care încearcă să oprească apariţia unui al treilea val pandemic prin prelungirea şi înăsprirea restricţiilor.

Comisia Europeană a întărit miercuri sistemul de înregistrare a exporturilor de vaccinuri al blocului comunitar, extinzând criteriile pe baza cărora pot fi oprite transporturile cu seruri împotriva COVID-19 în afara UE.

Decizia a atras o atenţionare din Marea Britanie, un destinatar major al vaccinurilor produse în UE. State membre precum Belgia şi Irlanda şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de blocade ar putea avea efect de bumerang.

A avea la îndemână instrumentul de a ajuta UE să îşi primească partea cuvenită de vaccinuri e una, însă a-l folosi cu adevărat e altceva, au spus mai multe surse diplomatice din UE înaintea summitului.

Citeşte şi: Joe Biden aruncă pe umerii Kamalei Harris problema delicată a migraţiei 

Liderii din UE vor discuta de asemenea despre aşa-numitele paşapoarte sau certificate verzi de vaccinare care ar trebui să faciliteze călătoriile în siguranţă în cadrul blocului comunitar în această vară. Multe întrebări rămâne deschise, cum ar fi momentul în care ele ar trebui introduse, cum ar fi obţinute şi ce privilegii ar trebui să ofere.

Pe agenda discuţiilor se vor afla şi relaţiile cu Turcia şi Rusia. Contactele cu Ankara s-au îmbunătăţit în ultime vreme, însă relaţia dintre UE şi Rusia s-a deteriorat. Nu sunt aşteptate însă schimbări imediate în strategia diplomatică în niciunul dintre cazuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.