Liderii europeni au discutat despre implicarea în iniţiativa Chinei privind ‘noul drum al mătăsii’

Publicat:

Importanţi lideri europeni susţin implicarea blocului comunitar şi a membrilor săi în iniţiativa Chinei privind “noul drum al mătăsii”, însă o astfel de implicare necesită o “agendă comună”, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

După întrevederea avută la Palatul Elysee cu liderul chinez Xi Jinping, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că implicarea în proiectul de infrastructură comun al Chinei şi Europei, precum şi cu alte zone din Asia, va necesita “o agendă comună” care să includă angajamente privind climatul, sănătatea şi politici educaţionale, dar şi “o agendă de stabilitate financiară pentru toate ţările terţe implicate în această iniţiativă”.


Citeşte şi: Incidentul cu autobuzul deturnat în Milano reaprinde o discuţie privind cetăţenia acordată migranţilor

“Aş dori ca investiţiile să nu fie exclusiv chineze, ci şi să aducă beneficiu europenilor, beneficiu ţărilor de tranzit”, a declarat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Franţa şi alte ţări din lume sunt binevenite în construcţia acestei iniţiative”, a spus Xi după discuţiile cvadrilaterale la care a participat şi cancelarul federal german Angela Merkel, potrivit căreia, chiar dacă mai sunt îngrijorări în ceea ce priveşte reciprocitatea, iniţiativa a permis “o foarte, foarte bună reflecţie asupra modului în care noi depindem unul de celălalt”.

Miza reuniunii de marţi (înainte de viitorul summit UE-China la 9 aprilie la Bruxelles) a fost dublă pentru bătrânul continent: de a se poziţiona în faţa Chinei ca un interlocutor credibil în încercarea de a o convinge să-şi canalizeze ambiţiile economice şi diplomatice spre regulile multilateralismului, iar, pe de altă parte, să încerce să unifice o Europă divizată în faţa apetitului Beijingului, pe care Comisia Europeană îl califică drept ‘un rival sistemic’.

Citeşte şi: Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

De altfel, Jean-Claude Juncker a dat asigurări marţi că termenul de “rival sistemic” atribuit Chinei este un compliment. “Da, este adevărat: suntem parteneri strategici, suntem competitori interesaţi în performanţa celuilalt şi suntem rivali. Am aflat că în unele cercuri chineze expresia potrivit căreia noi am fi rivalii Chinei nu este plăcută. Este un compliment!”, a dat asigurări Juncker după întrevederea de marţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.