Liderii instituţiilor europene îi cer lui Erdogan să restabilească încrederea cu UE

Publicat:

Liderii instituţiilor europene i-au cerut vineri preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan să creeze condiţiile pentru o relaţie stabilă cu Uniunea Europeană, în cursul unei videoconferinţe înaintea summitului european din 25 şi 26 martie, relatează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au subliniat ”importanţa unei dezescaladări susţinute şi a unei consolidări a încrederii pentru a permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă”, potrivit unui comunicat difuzat după videoconferinţă.


Citește și : China începe procesul celor doi spioni canadieni

La rândul său, preşedintele Erdogan a insistat asupra aşteptărilor sale la ”rezultate concrete” în cursul summitului european şi a cerut lansarea unui ”dialog la nivel înalt”, potrivit serviciilor sale.

Europenii se declară prudenţi cu privire la schimbarea comportamentului preşedintelui turc după un an de tensiuni puternice şi nu îşi ascund aceste preocupări.

UE a denunţat joi încălcările drepturilor fundamentale în Turcia şi a avertizat Ankara împotriva interzicerii Partidului Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd), al doilea cel mai mare partid de opoziţie din ţară.

Citește și : Preşedintele Germaniei îi decorează pe fondatorii BioNTech

Preşedintele turc a manifestat o dorinţă de detensionare la sfârşitul anului 2020, după tensiunile cu UE legate de activităţi navale în estul Mediteranei considerate ”agresive” faţă de Grecia şi Cipru.

În funcţie de deciziile liderilor europeni, Ursula von der Leyen s-ar putea deplasa în curând la Ankara. Principiul acestei vizite a fost discutat în timpul videoconferinţei cu preşedintele Erdogan, dar nu a fost stabilită nicio dată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.