X

Liderii politici din Italia ăi cer lui Sergio Mattarella să-şi continue funcţia de preşedinte pentru un al doilea mandat

Partidele de guvernământ din Italia i-au cerut sâmbătă lui Sergio Mattarella să-şi continue funcţia de preşedinte pentru un al doilea mandat, după ce liderii politici nu au reuşit să găsească un alt candidat, după o săptămână de voturi intense în parlament, informează mediafax

Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a exclus mereu o posibilă rămânere în funcţie şi nu a făcut niciun comentariu imediat, dar, având în vedere că stabilitatea politică a ţării este în pericol, este destul de puţin probabil ca preşedintele să reziste presiunii.

Citește și : Xiomara Castro, prima femeie preşedinte în Honduras

„Italienii nu mai merită zile de confuzie”, a spus Matteo Salvini, şeful partidului de dreapta Liga, cerându-i lui Mattarella „să facă un sacrificiu” pentru binele ţării.

Şi premierul Mario Draghi, care nu a reuşit să găsească niciun sprijin pentru propriile ambiţii de a ocupa acest post, l-a sunat sâmbătă pe Mattarella şi l-a îndemnat să rămână preşedinte, notează Reuters.

Este a doua oară consecutiv când unui preşedinte i se cere să-şi reînnoiască mandatul de şapte ani. În 2013, liderii politici italieni l-au reales pe Giorgio Napolitano, însă acesta şi-a dat totuşi demisia doi ani mai târziu, ulterior fiind instalat guvernul lui Mattarella. Unii analişti politici susţin că istoria s-ar putea repeta dacă Mattarella acceptă un al doilea mandat.

Citește și : China o lasă pe Michelle Bachelet să viziteze regiunea Xinjiang

Spre deosebire de România, unde şeful de stat este ales printr-un vot al cetăţenilor, în Italia 1.009 parlamentari şi reprezentanţi regionali au dreptul de a alege conducătorul ţării printr-un vot secret.

Tags: italiaMatteo SalviniparlamentSergio Mattarella
Categorii: Diaspora